1 min. čitanja

Znate li riješiti NASA-in kviz o hrvatskoj obali?

Znate li riješiti NASA-in kviz o hrvatskoj obali?
Fotografiju u prirodnoj boji uhvatila je kamera za okomito snimanje na Međunarodnoj svemirskoj postaji i predstavlja područje od oko 300 x 240 kilometara. Imajte na umu da sjever nije nužno na vrhu – Foto: NASA

Američka svemirska agencija ponovno je skrenula pozornost na sebe u trenutku kad je njihov rover Perseverance u veljači uspješno sletio na Mars, nakon 480 milijuna kilometara dugog puta kroz svemir i to u krater Jezero, koji je dobio ime po maloj općini u Bosni i Hercegovini. Svaki NASA-in uspjeh, srećom, ponovno popularizira i znanje, tako je sve više i onih koji internet koriste radi edukacije. NASA stoga u sklopu niza edukativnih sadržaja, na svojim stranicama ima i kvizove, a ovaj put izdvajamo jedan od njih, koji se tiče upravo našeg kutka svemira.

“Upoznaj svoj planet Zemlju” NASA-in kviz započinje s tim da vas pita “gdje se nalazi ovo područje na Zemlji”, što će, vjerujemo, svima koji čitaju ove stranice, biti vrlo lako odgonetnuti.

Foto: Screenshot / NASA

Daljnja pitanja u kvizu dotiču se stonskih zidina, stradavanja rimskog povjesničara na jednom od hrvatskih otoka, specifičnoj proizvodnji maslinovog ulja kod nas, Tulovim gredama na Velebitu, riječkom karnevalu, špilji na Biševu, vrsti pračovjeka iz Hrvatske i otoku u obliku otiska prsta.

Uz jednu grešku, koju ćete zasigurno sami otkriti i valjda im nećete zamjeriti, nakon svakog pitanja, NASA nudi i praktične i jasne odgovore, pa će osim ljubitelja Svemira i neistraženih dijelova našeg prekrasnog planeta, nešto novo zasigurno otkriti i netko od nas koji je mislio da je doista sve naučio.

A koliko vi znate o svojoj zemlji uz Jadran?

Provjerite OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.