Potpisani ugovori za obnovu nekoliko luka na području Primorsko-goranske županije

Foto: Sanja Grgić Ćurić

BAKAR – Potpisom na ugovore i sporazume, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao je zeleno svjetlo za obnovu luka i pomorskog dobra na području Primorsko-goranske županije. U tu svrhu resorno ministarstvo dodijeljuje ukupno 17,5 milijuna kuna.

Ugovori su potpisani s ravnateljima županijskih lučkih uprava te načelnicima i gradonačelnicima obalnih gradova i općina, a uz ministra Butkovića i potpisnike, na svečanosti su sudjelovali i primorsko-goranski župan, Zlatko Komadina, saborski zastupnik Gari Cappelli te gradonačelnik Grada Bakra, Tomislav Klarić.

Podsjetimo, riječ je o projektu u sklopu kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava proračunska sredstva za sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Osim toga, značajna sredstva Ministarstvo ulaže i u sanaciju te rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Konkretno, u Primorsko-goranskoj županiji dodijeljena su sredstva za projekte lučke i ribarske infrastrukture na području Krka, Raba, Crikvenice, Dobrinja, Bakra, Novog Vinodolskog, Rijeke, Mošćeničke Drage, Maloga Lošinja i Kraljevice.

– Ukupna vrijednost svih ulaganja u lučku pomorsku infrastrukturu u Republici Hrvatskoj tijekom protekle dvije godine iznosi preko dvije milijarde kuna. Najviše se apsorbira upravo u Primorsko-goranskoj županiji – ovoga puta 17,5 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava. Kada tome pridodamo sve aktivne projekte koji se financiraju iz europskih izvora riječ je o iznosu od gotovo 300 milijuna kuna – istaknuo je nakon potpisivanja Ugovora ministar Oleg Butković.

Zadovoljstvo potpisanim Ugovorima izrazio je i župan Zlatko Komadina koji je zahvalio resornom Ministarstvu na tome što prepoznaje potrebe ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije.

Dodajmo ovome kako su sva gore navedena ulaganja dio velikog investicijskog ciklusa poznatog pod nazivom “Renesansa na hrvatskoj obali” u sklopu kojeg se provodi obnova luka od lokalnog i županijskog značaja. Projekti se najvećim dijelom financiraju iz EU fondova.

D.G.