2 min. čitanja

Amerikanac preselio na Vir i zaljubio se u lignjolov

Amerikanac preselio na Vir i zaljubio se u lignjolov
Foto: HRT / Screenshot

VIR – Pronaći mir na otoku san je mnogih ljubitelja mediteranske ljepote. Amerikanac Bill Rudolf u tome je uspio prošle godine, kada je sa suprugom Ivom odlučio napraviti veliku promjenu u životu i iz Seattlea preselio se na Vir.

– Mi zaista uživamo ovdje. Osjećamo se slobodno tijekom pandemije jer ovdje nema puno ljudi. Vir je divno mjesto – ispričao je Bill Rudolph za HRT.

Prije pandemije dolazili su sezonski, jer su prije dvanaest godina ovdje kupili nekretninu. Farmaceut Bill i supruga Iva koja je podrijetlom iz Bosne i Hercegovine upoznali su se u Münchenu. Nakon trinaest godina u SAD-u želja za mirnim životom je prevagnula.

– Pa jedno vrijeme sigurno 5, 6 godina ćemo biti ovdje, a poslije ćemo vidjeti, nemamo planova – kazala je Iva Rudolph.

Dane provode u šetnji i vožnji biciklom oko otoka. Bill se zaljubio u lignjolov. I to kada je prije dva mjeseca upoznao Igora. Ribolov na jezeru zbog Igora je zamijenio morskim, pa njih dvojica sada nekoliko puta tjedno razmjenjuju američko-hrvatske pustolovine i ribarske priče.

– Upoznali smo se sasvim slučajno tu u Viru i malo smo razmijenili par riječi o ribanju naravno što bi bilo to u Dalmaciji nego ribanje i krenuli smo malo na lignje i to traje evo već mjesec-dva dana – govori Igor Vučetić.

Počinje lignjolov, skosavice spuštaju u more. Iako ribolovna prognoza od samog početka nije bila optimistična, a i dan-dva prije mekušci su se slabije lovili, ova američko-hrvatska ekipa trudila se iz petnih žila pokazati svoje umijeće.

– S dvije skosavice na najlonu i s olovom na dnu da drži distancu i jednostavno mijenjamo poziciju, idemo za lignjom, traži se. Nismo stacionirani na mjestu, nego mora se kretati što više – pokazuje Igor.

Igor i Bill love tradicionalnom metodom – na ruku. Većina lignjolovaca na Viru tako lovi. Igor je naučio još kao dijete od svog oca. A Bill je naučio od Igora.

– Volim ovo. I brod je tradicionalan, Igor ga je sam izgradio i plastificirao, lovimo ovdje jednostavnom tehnikom rukama, super je. Prošli put nam je bolje išlo, ulovili smo pet lignji. Ali ovaj put – NIŠTA. Vidjet ćemo – govori Bill.

Sjeća se Igor nekih još boljih ribolovnih vremena, otprije tridesetak godina. Pomalo s nostalgijom.

– Slično se lovilo, samo nije bilo umjetnih skosavica. Pravile su se jednostavno od ribe, slanine, rampini su se slagali, ali bilo je ribe pa nije bio problem za uhvatiti je – sjeća se Igor.

Više promjena lokacije, pliće, dublje, paljenje svjetala, panula, kao ni moji pokušaji štapom. Nikako nismo uspjeli isprovocirati lignju.

– To je ribolov, zabavno je biti ovdje. I kada uloviš, super, kada ne uloviš, ne uloviš. Čini se da ću večeras ostati gladan – šali se Bill.

Ali nismo bili najgori u vali. I svi drugi virski lignjolovci otišli su te večeri kući praznih ruku. Samo što iskusni ribolovci znaju da kod ribolova uvijek treba imati rezervni plan. A Igor ga uvijek ima u pripremi.

– Večeras nažalost ništa, više sreće drugi put, zato smo pripremili ovu platu – šali se Igor.

– Nema lignji, nema problema. Imamo sir, imamo dimljeno meso, to je dobra stvar – smije se Bill.

Na kraju krajeva to je ribolov. Nekad uloviš, a nekad se kući vratiš praznih ruku. Ali zato se uvijek vraćaš punog srca, jer mir koji odlazak na more pruža onima koji ga vole, ništa ne može zamijeniti.

Pogledajte i cijeli prilog HRT-a o američkoj skosavici na Viru:

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.