Turizam na kapaljku: „Predsezona upitna, na Talijane ne možemo računati, svi nešto čekaju…’

Foto: Boris Kačan / Pixabay

„Moje mišljenje je da će hrvatski turizam, kada su u pitanju talijanski turisti, spasiti ili barem pokušati spasiti “last second”, a ne “last minute” turistički aranžmani. Što se tiče Talijana, smatram da će njih u Hrvatskoj u predstojećoj turističkoj sezoni biti jako malo“ upozorava Rea Karninčić, Splićanka s milanskom adresom, vlasnica turističke agencije “Solo Croatia”.

Rea Karninčić je u vrijeme najboljih turističkih godina u Hrvatsku iz Italije godišnje preko svoje agencije dovodila i do petnaest tisuća Talijana. „Prošle godine sam ih dovela između pedeset i šezdeset. A, kada je u pitanju ova godina, odnosno predstojeće ljeto, ne znam ni hoću li ih toliko dovesti. U Italiji, u ovo doba pandemije COVID-19 virusom, upiti za turistička putovanja ovise o tome u kojoj je trenutačno Italija boji. Ako je boja narančasta, sramežljivo Talijani zovu turističke agencije i interesiraju se za ljeto. No, kada Italija uđe u crveno, kao sada, onda pozivi prestaju, nema interesa i sve je ‘mrtvo’“ govori Karninčić za Slobodnu Dalmaciju.

Hoće li Talijani doći u Hrvatsku, ovisi i o mjerama koje će donijeti Italija i Europa. „Još uvijek ne znamo hoće li ili neće biti zabranjena putovanja, hoće li turističke države svojim unutarnjim mjerama poticati stanovništvo da ostane ljetovati u svojim državama. Dalje, vrlo će bitan biti i broj procijepljenih ljudi, kako u Italiji, tako i u Hrvatskoj, a najvažnija stvar će biti hoće li se strani turist moći, u državi u koju dođe ljetovati, slobodno kretati, što čisto sumnjam za predstojeću sezonu. Ljudi u Italiji imaju ogromnu želju za putovanjem, ali imaju i ogroman strah“ pojašnjava Karninčić.

Veliki “kamen oko vrata” je i ekonomska situacija u Italiji. „Ekonomska situacija je dramatično ugrozila Talijane. Otpuštanja iz tvrtki prema odluci talijanske vlade još uvijek nisu dopuštena i to će tako biti do 31. ožujka, prema nekim naznakama bi se trebalo produžiti do 30. lipnja. Tada će se možda moći otpuštati ljude, odnosno mogli bi početi dobivati otkaze. I zbog tog straha nitko ništa ne pita za ljetovanja, nitko ništa ne planira, svi nešto iščekuju, ali ne ne znaju što“ kazuje Karninčić.

Italija je ponovno velikim dijelom u crvenom, a za Uskrs će cijeli Apeninski poluotok biti u lockdownu. „Mi u Italiji nismo mogli ni zamisliti da ćemo godinu dana nakon prvog lockdowna ponovno biti potpuno zatvoreni. Zbog toga neće ni u Hrvatskoj, barem što se Talijana tiče, biti nikakve predsezone, što će se prvenstveno odraziti na Istru i Plitvička jezera, gdje su Talijani za Uskrs rado odlazili“ govori Karninčić.

M.B.