2 min. čitanja

Turizam na kapaljku: „Predsezona upitna, na Talijane ne možemo računati, svi nešto čekaju…’

Turizam na kapaljku: „Predsezona upitna, na Talijane ne možemo računati, svi nešto čekaju…’
Foto: Boris Kačan / Pixabay

„Moje mišljenje je da će hrvatski turizam, kada su u pitanju talijanski turisti, spasiti ili barem pokušati spasiti “last second”, a ne “last minute” turistički aranžmani. Što se tiče Talijana, smatram da će njih u Hrvatskoj u predstojećoj turističkoj sezoni biti jako malo“ upozorava Rea Karninčić, Splićanka s milanskom adresom, vlasnica turističke agencije “Solo Croatia”.

Rea Karninčić je u vrijeme najboljih turističkih godina u Hrvatsku iz Italije godišnje preko svoje agencije dovodila i do petnaest tisuća Talijana. „Prošle godine sam ih dovela između pedeset i šezdeset. A, kada je u pitanju ova godina, odnosno predstojeće ljeto, ne znam ni hoću li ih toliko dovesti. U Italiji, u ovo doba pandemije COVID-19 virusom, upiti za turistička putovanja ovise o tome u kojoj je trenutačno Italija boji. Ako je boja narančasta, sramežljivo Talijani zovu turističke agencije i interesiraju se za ljeto. No, kada Italija uđe u crveno, kao sada, onda pozivi prestaju, nema interesa i sve je ‘mrtvo’“ govori Karninčić za Slobodnu Dalmaciju.

Hoće li Talijani doći u Hrvatsku, ovisi i o mjerama koje će donijeti Italija i Europa. „Još uvijek ne znamo hoće li ili neće biti zabranjena putovanja, hoće li turističke države svojim unutarnjim mjerama poticati stanovništvo da ostane ljetovati u svojim državama. Dalje, vrlo će bitan biti i broj procijepljenih ljudi, kako u Italiji, tako i u Hrvatskoj, a najvažnija stvar će biti hoće li se strani turist moći, u državi u koju dođe ljetovati, slobodno kretati, što čisto sumnjam za predstojeću sezonu. Ljudi u Italiji imaju ogromnu želju za putovanjem, ali imaju i ogroman strah“ pojašnjava Karninčić.

Veliki “kamen oko vrata” je i ekonomska situacija u Italiji. „Ekonomska situacija je dramatično ugrozila Talijane. Otpuštanja iz tvrtki prema odluci talijanske vlade još uvijek nisu dopuštena i to će tako biti do 31. ožujka, prema nekim naznakama bi se trebalo produžiti do 30. lipnja. Tada će se možda moći otpuštati ljude, odnosno mogli bi početi dobivati otkaze. I zbog tog straha nitko ništa ne pita za ljetovanja, nitko ništa ne planira, svi nešto iščekuju, ali ne ne znaju što“ kazuje Karninčić.

Italija je ponovno velikim dijelom u crvenom, a za Uskrs će cijeli Apeninski poluotok biti u lockdownu. „Mi u Italiji nismo mogli ni zamisliti da ćemo godinu dana nakon prvog lockdowna ponovno biti potpuno zatvoreni. Zbog toga neće ni u Hrvatskoj, barem što se Talijana tiče, biti nikakve predsezone, što će se prvenstveno odraziti na Istru i Plitvička jezera, gdje su Talijani za Uskrs rado odlazili“ govori Karninčić.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.