Crnogorci počinju bušiti jadransko podmorje u potrazi za naftom i plinom

Foto: Pixabay

Talijanska naftna kompanija ENI i ruski Novatek 25. ovog mjeseca započinju sa istražnim bušenjima crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i plinom.

ENI je još 2016. godine s crnogorskom Vladom, odnosno Upravom za ugljovodonike  potpisao ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju na četiri off-shore (odobalna) istražna bloka 4118-4, 4118-5, 4118-9 i 4118-10, koji pokrivaju ukupnu površinu od 1.228 kvadratnih kilometara.

U prvoj fazi, koja traje sedam godina, ENI kao nositelj koncesije i ruski Novatek kao partner vršit će probna bušenja na nekoliko lokacija. ENI Montenegro, tvrtka koju je talijanski ENI osnovao za ovaj posao, i Novatek partneri su u zajedničkom ulaganju s po 50 posto udjela u projektu, a sa američkom tvrtkom Vantage Drilling su još u srpnju prošle godine sklopili ugovor o korištenju njihove off-shore plutajuće opreme za bušenje „Topaz Driller“.

ENI i Novatek opremu će imati na raspolaganju 180 dana, odnosno pola godine, pa će i istražna bušenja trajati između četiri i pol i šest mjeseci, ovisno o rezultatima na svakoj od dvije predviđene bušotine.

Prvu će bušotinu dvije kompanije bušiti na lokaciji oko 14 nautičkih milja udaljenoj od kopna na dubini od 6.525 metara. Druga bušotina, koja će se bušiti nakon završetka prve, bit će plinska bušotina i bušit će se na manjoj dubini, potvrđeno je prošloga tjedna u crnogorskom Ministarstvu kapitalnih ulaganja.

Ministar za kapitalna ulaganja Crne Gore Mladen Bojanić prošloga je tjedna izrazio optimizam oko rezultata istražnih bušenja u crnogorskom podmorju, rekavši na konferenciji za tisak kako Crna Gora očekuje značajne benefite od ovog projekta.

– Očekujemo da nafta diverzifiicira ekonomiju, da Crna Gora ne bude ovisna isključivo o turizmu i uslugama. Želim naglasiti da Vlada brine i o zaštiti okoliša i vjerujemo da se mogu razvijati ozbiljni projekti uz očuvanje okoliša i poštivanje svih svjetskih ekoloških standarda – poručio je Bojanić.