1 min. čitanja

I Hvar će ove godine prigodno obilježiti Dan sv. Patrika, irski nacionalni praznik

I Hvar će ove godine prigodno obilježiti Dan sv. Patrika, irski nacionalni praznik
Foto: Pixabay

HVAR – Devet hrvatskih gradova ove će godine na čak 14 lokacija svečano obilježiti irski nacionalni praznik Dan svetog Patrika u okviru godišnje manifestacije  “Global Greening” Tourism Ireland, koja se održava po 12. put i koja je svojevrsni znak prijateljstva između Hrvatske i Irske.

Na taj će se način irski nacionalni dan, Dan sv. Patrika još jednom proslaviti u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Puli, Dubrovniku i Varaždinu. Inicijativi se prvi put pridružuju Oriovac i grad Hvar, javlja portal Glas otoka.

Zagreb će “ozeleniti” zagrebačke fontane, Muzej suvremene umjetnosti, Galeriju Klovićevi dvori i Meštrovićev paviljon. Glavni grad sudjeluje po peti put. Rijeka također i dalje daje snažnu podršku “globalnom ozelenjavanju”: Trsatska gradina, lučke dizalice “Molo Longo” i fontane na Jadranskom trgu ponovno će povezati Hrvatsku i Irsku.

Split će osvijetliti svoju fontanu ispred Prokurative. Dubrovnik će po prvi puta ozeneliti svoju Malu Onofrijevu fontanu. Zadar će svoje “ozelenjavanje” ove godine premjestiti na “Pozdrav suncu”. Pula je također promijenila svoj doprinos inicijativi – kružni tok na ulazu u grad pokazat će građanima i posjetiteljima da grad doista slavi svoju irsku poveznicu.

Varaždin se vratio po drugi put – Hrvatsko narodno kazalište ove će godine biti “zeleni predstavnik” grada. Oriovac, prvi put sudionik i jedina slavonska općina u ovogodišnjoj inicijativi, ozelenit će svoj Zdenac. Hvar, također novopridošli u inicijativi, bit će lijep prizor sa svojom Tvrđavom Fortica.

Ozelenjavanje će biti vidljivo na Dan sv. Patrika, u srijedu, 17. ožujka u 19 sati.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.