2 min. čitanja

Ministarstvo mora pomorcima produljilo valjanost breveta: “COVID-19 se može proglasiti višom silom”

Ministarstvo mora pomorcima produljilo valjanost breveta: “COVID-19 se može proglasiti višom silom”
Foto: Ibrahim Boran / Pexels

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodatno produljuje valjanost svjedodžbi pomorcima kojima se uslijed restrikcija, uzrokovanih pandemijom COVID-19 zakomplicirao iskrcaj s broda.

– Uslijed utjecaja COVID-19 pandemije koja je pomorsku industriju dovela u situaciju kakvu nismo mogli zamisliti u moderno doba, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske je u prethodnom razdoblju utvrdilo mehanizme za izvanredno produljenje valjanosti svjedodžbi i dokumenata pomoraca, a koji su bile na snazi zaključno do 31. prosinca 2020. godine – kazali su iz Ministarstva mora za Morski HR.

– Budući da su mjere zaključavanja nametnute od strane mnogih država još uvijek na snazi, što rezultira nemogućnošću organizacije smjene posade u mnogim zemljama i unatoč Rezoluciji Generalne skupštine UN-a donesenoj u prosincu 2020. u skladu sa kojom su pomorci prepoznati kao ključni radnici u prvom redu kako bi se olakšala njihova smjena i repatrijacija, još uvijek nažalost postoji određeni broj pomoraca koji su ukrcani i čije svjedodžbe i dokumenti uskoro istječu, a kompanije nemaju nikakve mogućnosti organizirati smjenu i repatrijaciju tih pomoraca.

U tom pogledu, kao i u kontekstu u kojem se COVID-19 može proglasiti višom silom i imajući na umu da pomorci nisu u mogućnosti samostalno riješiti situaciju uzrokovanu mjerama i ograničenjima putovanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske odlučilo je usvojiti još jednu dodatnu i izvanrednu mjeru vezanu uz produljenje valjanosti svjedodžbi i dokumenata pomoraca, kako bi se tim pomorcima omogućio daljnji zakoniti rad na brodu do sljedeće luke u kojoj se može organizirati njihova smjena i repatrijacija.

Stoga je predmetnim smjernicama objavljenim 3. ožujka 2021. godine, izvanredno dana mogućnost dodatnog produljenja valjanosti hrvatskih svjedodžbi i dokumenata pomoraca za pomorce koji su trenutno ukrcani ili će biti ukrcani na brod s važećim svjedodžbama i dokumentima, ali koji će isteći nakon isteka redovno sklopljenog ugovora o radu pomoraca uslijed nemogućnosti organizacije smjene posade i repatrijacije pomorca, pri čemu će takvo izvanredno produljenje biti valjano najkasnije do iskrcaja i repatrijacije tog pomorca – pojasnili su svoju odluku iz resornog ministarstva.

Dokument kojeg je Ministarstvo mora objavilo na engleskom jeziku, u cijelosti možete pročitati OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.