Pandemija dotukla iznajmljivače apartmana na splitskom području: Gostiju ni za lijek!

Foto: Morski HR / Ilustracija

Većina iznajmljivača koji su odustali od svog posla, prošle godine nisu imali niti jednog gosta, a istodobno su morali plaćati članarinu, porez i turističku pristojbu, upozorava Net.hr.

Proteklih godina rastao je broj privatnih iznajmljivača, no korona-kriza je napravila totalni zaokret pa preokrenula taj trend. Manje gostiju znači da je zarada manja, što je dovelo do povećanog broja odjavljenih apartmana. Koliko će ih se i hoće li se vratiti u redove iznajmljivača još je pitanje. Oni koji su ostali kažu da se bore za svakog gosta. Premda gostiju još uvijek nemaju, iznajmljivači su počeli sa spremanjem i dotjerivanjem apartmana za turističku sezonu.

– Tu i tamo se vrte neki stari naši gosti. I to su sve naši, znači iz Hrvatske. Stranaca ne da nema nego niti na vidiku, upita nema, rezervacija nema – kazala je za RTL Danas Fani Bošnjak, vlasnica apartmana. Sve je stalo pa se velik broj iznajmljivača odlučio na odjavu apartmana.

– Na području Splitsko-dalmatinske županije u 2020. odjavljeno je 11 posto iznajmljivača, točnije 3266. Najviše od toga je na području grada Splita – 15 posto – ustvrdila je Stjepanka Marčić, voditeljica Odsjeka za turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Najčešći motiv za odjavu bio je činjenica da su vlasnici, iako nisu imali gostiju, i dalje imali obvezu plaćanja turističke pristojbe i poreza.

– Ti zahtjevi za odjavu išli su tijekom cijele godine, najviše tijekom prosinca, što nije ni čudno. Znamo kakva je sezona bila i da su lošije čak prošle urbane sredine, a malo bolje izolirane kuće za odmor – izjavila je Gordana Piteša, voditeljica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma pri HGK – ŽK Split. Oko 26.000 iznajmljivača trenutačno je aktivno u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Više zvjezdica znači veću popunjenost

– Imamo preko 120.000 kreveta, od 160.000, u tri zvjezdice i mislim da je to oko 80 posto ukupnog privatnog smještaja. I oni su poslije četiri zvjezdice najviše popunjeni, a iza njih pet zvjezdica – kazao je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

I iznajmljivači su svjesni da veći broj zvjezdica uglavnom znači i bolju popunjenost.

– Svake godine je novo ulaganje, nebitno što je to – posteljina, novi krevet, bojanje zidova – bilo što. Uvijek se konstantno nešto ulaže – objašnjava vlasnica apartmana. Jedino tako iznajmljivači mogu biti konkurentni na tržištu te gostu ponuditi najbolju vrijednost za plaćeno.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Turizam na kapaljku: „Predsezona upitna, na Talijane ne možemo računati, svi nešto čekaju…’