RIJEKA Obnovljen prostor Operativnog centra za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora

Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – U prostorima Lučke kapetanije Rijeka održano je svečano otvorenje obnovljenog prizemlja zgrade Lučke kapetanije Rijeka i Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora.

Riječ je o projektu vrijednom 3,2 milijuna kuna koji je najvećim dijelom osigurao Inženjerski korpus Vojske Sjedinjenih Američkih Država (USA Army Corps of Engineers) uz resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goransku županiju.

Obnovljeni prostori značajno će utjecati na poboljšanje radnih uvjeta u Lučkoj kapetaniji Rijeka, ali i na unapređenje rada županijskog operativnog centra za iznenadna onečišćenja u moru koji djeluje unutar ovih prostora.

Obnovljeni prostor otvorili su državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver i privremena otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, Victoria Taylor.

Svečanom otvorenju obnovljenog prizemlja zgrade Lučke kapetanije Rijeka i Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora nazočili su župan Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Zaštita okoliša ključni je prioritet i Hrvatske i Sjedinjenih Država, a zajednički kapaciteti za ublažavanje nesreća i nesreća na moru mogu u krizi igrati važnu ulogu.
Stoga će ovaj obnovljeni centar, kako je rečeno prigodom otvaranja, igrati presudnu ulogu u održavanju sigurnosti i upravljanja okolišem u hrvatskim obalnim vodama, od pružanja pomoći osobama i brodovima do rješavanja pomorskih nesreća i onečišćenja naftom, osiguravajući brzu akciju kao odgovor na potencijalnu ekološku katastrofu.

Rijeka je već središte američko-hrvatske suradnje, ako se sagleda gotovo 900 milijuna kuna ugovorenih usluga američke mornarice za održavanje i podršku brodova od 2011. godine.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PLATILA AMERIČKA VOJSKA Otvara se Operativni centar za iznenadna onečišćenja mora u Rijeci