Hrvatske pomorce treba prioritetno cijepiti, inače će gubiti poslove

Foto: Screenshot

Ukrcaj – iskrcaj, smjene pomoraca na brodovima koji su na drugoj strani svijeta vrlo su problematične u ovoj pandemiji. Pojava cjepiva dala je nadu svima pa i pomorcima, ali doze pristižu vrlo sporo, a o pomorcima i njihovim migracijama ovisi važan dio gospodarstva, kao i same ljudske sudbine, upozorava Zadarski list.

Mario Pavić, direktor Tankerske plovidbe Zadar, tvrdi da u pojedinim slučajevima već opasno dolazi do zamora materijala, ljudi su predugo na brodovima, a nerijetke su i vrlo nezgodne i skupe situacije bezuspješnih smjena.

Zadnja je bila nedavno, kad je jedna posada otišla na smjenu, gotovo mjesec dana provela u covid-hotelu na Filipinima da bi im na kraju ukrcaj bio uskraćen, pa se cijela ekipa – vratila u Hrvatsku. Dobra je vijest da je Hrvatska pri Međunarodnoj pomorskoj organizaciji deklarirala pomorce kao ključne radnike.

Filipini izgubili polovinu svojih pomoraca

– To je lijepo čuti i nije bez razloga, ali i dalje ne znači da su pomorci u višem redu za cijepljenje. Ipak, daje nam neku nadu. Strpljivi smo od samog početka, nastojimo se prilagoditi, čekati svoj red, ali utakmica na tržištu postaje sve nemilosrdnija. Mogućnost gubitaka radnih mjesta hrvatskih pomoraca zbog necijepljenja je moguća, čak i realna. Filipini su primjerice u ovoj pandemiji izgubili gotovo polovinu svojih pomoraca. Od preko 500 tisuća aktivnih pomoraca u 2019. godini, ostalo je ispod 300 tisuća u 2020.

Trenutačno su u aktivnom procesu vraćanja brojki na staro, što kroz prioritet cijepljenja svojih pomoraca nad ostalim skupinama, čak i nad umirovljenicima, što kroz otežavanje ukrcaja stranim posadama na njihovom teritoriju, što smo i sami mogli osjetiti – govori Pavić.

Kako ističe nadalje, organizacije kao što su Sindikat pomoraca Hrvatske, Udruga brodara Mare Nostrum i CROSMA – Udruga hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca, što pojedinačno, što sinkronizirano, pokušavaju objasniti koliko je važno da pomorci dobiju prioritet pri cijepljenju.

Važno je dobiti prioritet

– Svjesni smo da su količine male, da je mnogo problema oko nabave cjepiva i uistinu imamo strpljenja te nemamo namjeru vršiti nikakav medijski pritisak, posebice što imamo jako dobar i otvoren dijalog s nadležnim ministarstvom oko ove teme. Međutim, isto tako smatramo da je potrebno pojasniti koliko je važno da pomorci dobiju prioritet i na neki način senzibilizirati javnost na ovaj scenarij. Uz dužno poštovanje svim turističkim djelatnicima, koji također imaju dobre argumente da budu u višem redu cijepljenja, važno je reći da je jednom turističkom djelatniku puno brže, lakše i bliže doći na svoje radno mjesto, negoli pomorcu. Pomorac mora promijeniti i nekoliko zračnih luka da dođe do svog radnog mjesta, kao i da se s njega vrati. U slučaju potrebe za medicinskom skrbi radnicima na kopnu ona može biti pružena relativno brzo i efikasno, što na žalost nije slučaj na moru, a često ni u pojedinim lukama. Hrvatska pritom kao mala zemlja niti nema veleposlanstvo u mnogim državama – ističe Pavić.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Cijepljenje je već uvjet za ukrcaj pomoraca, a Ministarstvo zdravstva nezainteresirano

Nautilus federacija: “Omogućite pomorcima cijepljenje!”