1 min. čitanja

Europska ljetna turistička sezona u opasnosti

Europska ljetna turistička sezona u opasnosti
Foto: Pixabay

Europa bi mogla imati još jednu izgubljenu ljetnu turističku sezonu, s obzirom na to da je broj slučajeva COVID-a u porastu, a uvođenje cjepiva jako sporo, prijeteći gospodarstvima Italije, Španjolske, Portugala i Grčke, objavio je u četvrtak Morgan Stanley.

– Visoke brojke zaraženih i sporo uvođenje cjepiva moglo bi uzrokovati kasno ponovno otvaranje prijeteći drugom ljetu, što bi pogoršalo podjelu sjever – jug, objavila je američka investicijska banka Morgan Stanley, a prenosi HRT.

– Europa je prošle godine bez cjepiva uspjela spasiti dio svoje ljetne sezone uz pomoć ograničenja i sezonske vremenske dinamike koja je od proljeća smanjila stope prijenosa. Međutim donekle sumnjamo da bi se to moglo ponoviti ove godine, s obzirom na pojavu novih varijanti koje se čine zaraznijim i opasnijim i nedavno su ubrzale broj slučajeva u eurozoni, npr. u Francuskoj i Italiji – navodi se u izvještaju.

Tvrtka navodi da bi južna Europa mogla pretrpjeti najteže posljedice zbog još jednog izgubljenog ljeta, budući da turizam sudjeluje sa 6 % u europskom BDP-u, te osigurava 8 % radnih mjesta, no te su brojke još i puno veće u zemljama ovisnima o turizmu poput Italije, Španjolske, Portugala i Grčke.

– Španjolska, koja je već 2020. imala jedan od najvećih padova gospodarstva, na temelju naših analiza izgleda posebno ranjivo – navodi Morgan Stanley.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Turizam na kapaljku: „Predsezona upitna, na Talijane ne možemo računati, svi nešto čekaju…’
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.