Foto: Pixabay

Europa bi mogla imati još jednu izgubljenu ljetnu turističku sezonu, s obzirom na to da je broj slučajeva COVID-a u porastu, a uvođenje cjepiva jako sporo, prijeteći gospodarstvima Italije, Španjolske, Portugala i Grčke, objavio je u četvrtak Morgan Stanley.

– Visoke brojke zaraženih i sporo uvođenje cjepiva moglo bi uzrokovati kasno ponovno otvaranje prijeteći drugom ljetu, što bi pogoršalo podjelu sjever – jug, objavila je američka investicijska banka Morgan Stanley, a prenosi HRT.

– Europa je prošle godine bez cjepiva uspjela spasiti dio svoje ljetne sezone uz pomoć ograničenja i sezonske vremenske dinamike koja je od proljeća smanjila stope prijenosa. Međutim donekle sumnjamo da bi se to moglo ponoviti ove godine, s obzirom na pojavu novih varijanti koje se čine zaraznijim i opasnijim i nedavno su ubrzale broj slučajeva u eurozoni, npr. u Francuskoj i Italiji – navodi se u izvještaju.

Tvrtka navodi da bi južna Europa mogla pretrpjeti najteže posljedice zbog još jednog izgubljenog ljeta, budući da turizam sudjeluje sa 6 % u europskom BDP-u, te osigurava 8 % radnih mjesta, no te su brojke još i puno veće u zemljama ovisnima o turizmu poput Italije, Španjolske, Portugala i Grčke.

– Španjolska, koja je već 2020. imala jedan od najvećih padova gospodarstva, na temelju naših analiza izgleda posebno ranjivo – navodi Morgan Stanley.

I.B.