2 min. čitanja

FLAG Pinna nobilis dodijelio 448 tisuća kuna projektima za čiščenje obale i podmorja u Istri

FLAG Pinna nobilis dodijelio 448 tisuća kuna projektima za čiščenje obale i podmorja u Istri
Foto: Facebook

FLAG Pinna nobilis osnovan je 8. kolovoza 2016. u Novigradu i djeluje na području gradova Novigrad-Cittanova, Umag-Umago, Buje-Buie i općina Brtonigla-Verteneglio, Grožnjan-Grisignana i Oprtalj-Portole, s ciljem uspostavljanja održivog razvoja ribarstva i marikulture te izrade i provedbe zajedničke razvojne strategije u ribarstvu za svoje područje.

Dana 27.11.2019., FLAG Pinna nobilis objavio je 3. FLAG natječaj za Podmjeru 3.1.1. „Potpora za edukativne aktivnosti podizanja ekološke svijesti i uključivanja u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja“. Natječaj je bio namijenjen jedinicama lokalne samouprave, odgojno-obrazovnim ustanovama, turističkim zajednicama, udrugama, zadrugama, javnim ustanovama i mikro, malim ili srednjim poduzećima (MSP), kako bi se radilo na zaštiti i očuvanju bioraznolikosti FLAG područja te unaprjeđenju okoliša.

Na natječaj su pristigle 2 prijave te su nakon izvršene administrativne kontrole i ocjenjivanja, na FLAG razini odabrana oba projekta, kojima su zatim potpore odobrene i na razini Uprave ribarstva.

Sredstva u iznosu od 364.305,00 HRK dodijeljena su projektu (A)MORE?!, nositelja Grada Umaga, u partnerstvu sa Sportskim podvodnim ribolovnim klubom Sv. Pelegrin iz Umaga. Cilj projekta je edukacijskim i promotivnim aktivnostima, akcijama čišćenja podmorja i obale te uvođenjem održivih rješenja za korištenje i upravljanje morskim dobrom, podići svijest o potrebi zaštite i očuvanja morskog okoliša. Dio sredstava uložiti će i u nabavku inovativnog uređaja za prikupljane sitnog morskog otpada.

Sportsko ribolovni klub “Erik Radin” iz Novigrada, u partnerstvu s osnovnom školom “Rivarela” iz Novigrada, prijavio je projekt Festival mora, a sredstva u iznosu od 84.031,57 HRK uložiti će u četiri eko-akcije čišćenja podmorja i priobalja na području Grada Novigrada, a prikupljeni otpad iskoristiti će se u kreativnim radionicama, na kojima će se, u suradnji s osnovnom školom „Rivarela“, u sklopu „Novigradskog proljeća“, reciklirati prikupljeni otpad. Projektom su predviđena i tri predavanja na temu „Morskog otpada“, kojima će se sudionicima predstaviti utjecaj otpada na zdravlje i okoliš.

U međuvremenu je FLAG Pinna nobilis objavio još tri natječaja – 4. FLAG natječaj iz Podmjere 4.2.1.  „Potpora za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama“, za koji prijave su zaključene s danom 12. 02. 2021, 5. FLAG natječaj iz Podmjere 1.1.1. „Ulaganje u jačanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća u sektoru ribarstva i povezanih aktivnosti“, za koji prijave su zaključene 10.03.2021. te 6. FLAG natječaj iz Podmjere 2.2.1. „Potpora aktivnostima pokretanja, razvoja i unapređenja dodatnih sadržaja na FLAG području“, na koji se moguće prijaviti do 31.03.2021.

Do sada je FLAG Pinna nobilis putem svojih natječaja dodijelio ukupno 1.761.623,94 HRK.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.