1 min. čitanja

INFRASTRUKTURNI POTHVAT Norveška gradi prvi brodski tunel na svijetu

INFRASTRUKTURNI POTHVAT Norveška gradi prvi brodski tunel na svijetu
Foto: Youtube / Screenshot

Norveška je dala zeleno svjetlo za početak priprema za izgradnju onoga što se očekuje da postane prvi svjetski brodski tunel.

Brodski tunel Stad presjeći će norveški poluotok Stad omogućujući brodovima širine do 25,5 metara da izbjegnu jednu od najopasnijih ruta duž norveške obale. Norveška obalna uprava primila je dopis od Ministarstva prometa i veza, koje daje zeleno svjetlo za početak priprema za izgradnju tunela, prenosi Pomorac.net.

-Na temelju ovog dopisa ćemo započeti procese stjecanja imovine na području gdje će se nalaziti brodski tunel, kao i uspostaviti projektnu organizaciju, pripremiti osnovu za nadmetanje i pokrenuti natječaj – rekao je Terje Andreassen, privremeni voditelj projekta za brodski tunel Stad pri norveškoj obalnoj upravi.

Procjenjuje se da će cjelokupni projekt koštati 2,8 milijardi norveških kruna (330 milijuna američkih dolara) s razdobljem izgradnje od tri do četiri godine. Norveška obalna uprava namjerava nabaviti zemljište i odabrati dobavljača ove godine; što će omogućiti početak gradnje 2022. godine.

Za brodski tunel Stad raznijet će se oko 1,7 kilometara stijene na najužoj točki poluotoka Stad.

Tunel zapravo neće skratiti udaljenost oko poluotoka, već je namijenjen omogućavanju brodovima da zaobiđu Stadhavetovo more gdje se spajaju Sjeverno i Norveško more, područje koje se smatra jednim od najizloženijih i najopasnijih područja za plovila duž obala Norveške.

Norveška je projekt službeno pokrenula još 2017. godine.

– Ako sve bude išlo prema planu, prvi svjetski brodski tunel bit će dovršen 2025. ili 2026. godine – kaže Terje Andreassen.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.