2 min. čitanja

Ministrica Vučković u Istri – Prerezala vrpcu pri otvaranju vrtića i obećala novac poljoprivrednicima

Ministrica Vučković u Istri – Prerezala vrpcu pri otvaranju vrtića i obećala novac poljoprivrednicima
Foto: MP

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s glavnom tajnicom Renatom Lozom i posebnim savjetnikom Mariom Bratulićem u petak, 19. ožujka 2021., posjetila Istarsku županiju, pri čemu je uz zamjenicu župana Sandru Ćakić Kuhar i gradonačelnika Grada Buzeta Siniše Žulića otvorila novi dio Dječjeg vrtića „Grdelin“ u Buzetu, posjetila Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, vinariju Valenta i tvrtku Karlić Tartufi d.o.o.

Zahvaljujući odobrenoj potpori od gotovo 6 milijuna kuna, financiranom u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, rekonstruiran je i opremljen Dječji vrtić „ Grdelin“ u Buzetu, čime je otvoreno 8 novih radnih mjesta i povećan kapacitet za smještaj 64 djece, čime je sada ukupni kapacitet vrtića nakon dogradnje 250 djece.

– U Istarskoj županiji ugovorili smo 14 ovakvih projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti od 81 milijun kuna, a na razini cijele Hrvatske ugovoreno je 198 ulaganja u dječje vrtiće, ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od milijardu kuna. Iako se možda na prvi pogled čini kako ovakvi projekti nemaju mnogo dodirnih točaka s poljoprivredom, upravo su oni indikator razvoja i opstanka lokalnih zajednica i jačanja kvalitete života u ruralnim područjima – izjavila je ministrica Marija Vučković.

Također, ministrica Vučković je održala radni sastanak na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč na temu proširenja suradnje, s naglaskom na mogućnostima poticanja sjemenarske proizvodnje povrća i povećanju kolekcijskih nasada voća na zemljištu u vlasništvu Instituta. Institut raspolaže sa šest laboratorija, putem kojih ulaže značajne napore u razvoj vinarstva, maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, povrćarstva i sjemenarstva te doprinosi očuvanju biljnih genetskih izvora.

Foto: MP

– Za rad te razvoj Instituta izuzetno su važna sredstva odobrena iz podmjere 10.2.Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivrediPrograma ruralnog razvoja, u vrijednosti većoj od 3 milijuna kuna. Predstavili smo ministrici znanstveno-istraživački i stručni rad Instituta te mogućnosti snažnijeg uključivanja akreditiranih i ovlaštenih laboratorija i panela/povjerenstva za senzorsku analizu Instituta u službene poslove. Dotaknuli smo se i ostalih potencijalnih oblika suradnje, ne sumnjamo da će biti konstruktivna i produktivna te ćemo sa zadovoljstvom nastaviti doprinositi razvoju hrvatske poljoprivrede -istaknuo je ravnatelj Instituta Dean Ban.

Prilikom posjeta ministrica poljoprivrede obišla je i vinariju Valenta, korisnika mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“,  i tvrtku Karlić Tartufi d.o.o.

Za Istarsku županiju je kroz Program ruralnog razdoblja ugovoreno gotovo 9 tisuća investicijskih projekata u vrijednosti većoj od 709 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 456 milijuna kuna.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.