2 min. čitanja

Znate li tko su super tate u morskom svijetu?

Znate li tko su super tate u morskom svijetu?
Foto: AcquarioVillage. flickr.com/photos/acquariovillage / Wikimedia / Youtube / Screenshot

Tko su super tate morskog svijeta? Stručnjaci iz Aquariuma Pula, priredili su edukativan poster za Dan očeva, sa zanimnljivim opisom morskih vrsta, gdje očevi imaju malo veću od simbolične uloge.

Jeste li znali da mužjaci porodice šiljogubaca (morski konjići, morski zmajevi, šila i šljuke) oplode jajašca i čuvaju ih za vrijeme inkubacije, svaka vrsta na svojstven način? Pri tome svojim potomcima osiguravaju hranjive tvari i razvoj imuniteta.

Morska šljuka (Macroramphosus scolopax)

Udvaranje šljukica započinje na dnu mora. Nakon što je mužjak pratio ženku, te plivao paralelno uz nju, par se sjedini i uzdiže prema površini mora. Ženka polaže jajašca u trbušnu vrećicu mužjaka, a on ih oplodi i ispusti na površini. Način razmnožavanja šljukice vjerojatno ukazuje na razvoj strategije polaganja jaja u trbušnu vrećicu mužjaka, što je karakteristično za šiljogupce.

Foto: AcquarioVillage. flickr.com/photos/acquariovillage

Morski zmaj (Phyllopteryx taeniolatus)

Prije parenja, mužjak i ženka prolaze kroz niz rituala. Nakon udvaranja, ženka predaje mužjaku jaja koja smjesti na spužvasti sloj njegovog repa. Kao kod većine šiljogubaca, mužjak nosi jaja i rađa mlađ. Trodnoća traje oko 8 tjedana. Mladi zmajevi se odmah nakon rođenja instinktivno brinu sami o sebi.

Foto: Wikimedia

Šilo ( Syngnathus acus )

Kao i morski konjići, šila su ovoviviparna (produkcija jaja izlegnutih unutar tijela te rađanje živih mladunaca), no mužjaci podižu mlade. Nakon rituala udvaranja, ženke postavljaju nekoliko stotina jaja na trbušnu vrećicu mužjaka (samo nekoliko vrsta posjeduje cijelu ili polovičnu trbušnu vrećicu). Jaja su zaštićena tijekom inkubacije, dok se ne rode mlada šila koja izgledaju kao minijaturne verzije svojih roditelja.

Foto: Wikimedia

Morski konjić ( Hippocampus )

Za vrijeme udvaranja, morski konjići mijenjaju boju i izvode plesne rituale. Kao i druge životinje, mužjak proizvodi spermu, dok ženka proizvodi jaja. Međutim, oplodnja jaja, briga o embriju i izlijeganje se odvija unutar trbušne vrećice mužjaka. Trudnoća kod morskih konjića traje oko 21 dan. Ovisno o vrsti, leglo može sadržati 8, pa do čak 200 mladunaca.

Foto: Screenshot

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

LJUBAVNO PODMORJE Bizarni rituali parenja za koje sigurno niste znali
Zmijolike zvijeri s dna Jadrana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.