1 min. čitanja

Na našem najzelenijem otoku obilježen Svjetski dan šuma

MLJET – Svjetski dan šuma se tradicionalno obilježava 21. ožujka. Otok Mljet je daleko poznat kao zeleni otok, a od ukupne površine NP Mljet čak 90 % je obraslo šumom.

Tom prigodom se Jakov Nodilo, viši stručni savjetnik -šumar Nacionalnog parka Mljet, pridružio terenskoj nastavi Područne škole Goveđari, Osnovne škole Mljet te učenicima održao kratko predavanje o šumskom ekosustavu na Mljetu i odgovarao na njihova brojna pitanja.

Foto: NP Mljet

Šume su od najranijih vremena ljudima osiguravale drvo za ogrjev i pripremu hrane. Veliki dio građe od primitivnih nastambi pa do dvoraca davale su šume. Brodovi do pred dva stoljeća gradili su se isključivo od drva. Neupućenomu će i danas na spomen šume na pamet prvo pasti trupci i drvo za ogrjev, možda i gljive, ljekovito bilje i plodovi šumskih biljaka: kupine, šumske jagode, borovice…

Sve ove blagodati samo su dio onoga što nam šuma daje: uz mora i oceane šuma je najveći proizvođač kisika, posebno je važna za kakvoću zraka, izgled krajolika, regulaciju i kakvoću voda…

Foto: NP Mljet

Šuma je razlog proglašenja najvećeg broja nacionalnih parkova, parkova prirode i ostalih objekata prirode manjeg stupnja zaštićenosti.

Šetnjom, planinarenjem, nekim drugim načinom rekreacije u šumi ili jednostavno pogledom na šumu većina ljudi osjeća se ugodno.

Jesmo li svjesni toga i kako joj se zahvaljujemo?

Čuvajmo naše šume!

Foto: NP Mljet

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.