1 min. čitanja

Na otočiću Galevcu sanira se više od stoljeća stara riva

Na otočiću Galevcu sanira se više od stoljeća stara riva
Foto: Boris Kačan

PREKO – U organizaciji Turističke zajednice Preko i Općine Preko, već nekoliko dana traju radovi na otočiću Galevcu.

Kako je za portal Naši Školji objasnio direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta, riječ je o sanaciji glavne rivice, a radove izvode djelatnici općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi d.o.o.

– S obzirom na to da je otočić Galevac sa svojom ljetnom linijom barkarjola jedna od ljepših otočnih plaža te zaštićena prirodno-povijesna cjelina, dužni smo o njemu brinuti kako bi se sačuvao u izvornom obliku – kaže Košta.

– Prema pričanju gvardijana Samostana sv. Pavla Pustinjaka fra Bože Sučića, glavna rivica, koja gleda prema Preku, sagrađena je prije više od stotinu godina. Vremenski uvjeti i korištenje učinili su svoje te je bio krajnji rok za barem djelomičnu sanaciju jer se donji dio prilično urušio, more ju je u velikom dijelu „podlokalo“. Marčana oseka idealna je za takve radove i zato smo odlučili iskoristiti ovo vrijeme za sanaciju rivice – dodaje Košta te podsjeća da je na Galevcu u srpnju i kolovozu otvorena za posjete samostanska zbirka, a o njoj brine TZO Preko.

Najavljuje i da je u planu još nekoliko sanacijskih zahvata u lučici na Galevcu, a uskoro i čišćenje podmorja, koje će također obuhvatiti područje jedinstvenog otočića.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.