Foto: May Pixel

Bilo je to davno, gotovo prije tri desetljeća kad sam kao golobradi momak, zakoračio u svijet profesionalnog ribarstva. U foto memoriji danas, među slikama iz mladosti, ostala je i jedna iz kornatskih Vrulja gdje smo se sklonili od bure, slika suhe hobotnice obješene za drvenu gredu.

Foto: Petar Baranović

Slika je to iz vremena kad su je kornatski ribari još sušili na vitru i suncu, da posluži u trenu kad se nema što drugo baciti u lonac. Bilo je to vrime kad je dolazila u promet ulovljena kao usputna vrsta, ne osobito cijenjena.

Nema je ni za lijek

More je nekad bilo puno, posebno u priobalnim vodama, upravo kako se u raznim stručnim člancima i navodi na temu njenog životnog prostora. Stručnjaci još navode da spada u brzo rastuče organizme, koji u jednoj godini rastu između jednog i tri kilogama.

Foto: Max Pixel
Kao i u svim sličnim temama, sudarili smo se s posljedicama ljudskog nemara i pogrešnih politika! Danas je nema, rijetki su ulovi starijih primjeraka, mase veće od kilograma, prirodna staništa je napustila, i pobjegla glavom bez obzira u dubine u društvo profesionalaca, bježeći od amatera, lovaca na crno, tradicije i svih ostalih dušebrižnika!
Foto: Pixabay

Hobotnicu su uništili amateri i dopunski ribari

Nisu je gospodo uništili profesionalni ribari, nisu je uništile koće! Uništila je istina, a istina je da se jedino u ovoj zemlji izlovom radi zarade može baviti baš svatko, bez obzira o socijalnom statusu i stvarnim potrebama! Bez obzira na činjenicu da ulov iz mora u civiliziranim i uređenim državama u promet smiju puštatati samo profesionalni ribari, kojima je to zanimanje i koji su kao takvi obveznici poreznog sustava! Samo u zemlji kojom caruju laž i populizam, moguće je ovakvo barbarstvo na moru, moguće je da svatko radi što mu padne na pamet, i to sve pod visokim pokroviteljstvom politike i politički podobnih ” stručnjaka”!

Foto: Max Pixel
Sad ćemo vidjeti kad će odgovorni povući potez koji bi trebalo, potez koji bi prkosio populizmu i odgovarao istini! Volio bi da griješim, ali osobno se bojim da će dugo trebati. Volio bi da se promijeni na bolje paradigma gospodarenja Jadranom, da mogu jednom kao starac mirno molati dušu sv. Petru! A dotle, hobe će praviti društvo nama profesionalcima, u progonstvu otvorenog mora…, a kako je na cijeni, možda i zamjeni zlatne poluge u trezorima banaka, Tko zna?!

Petar Baranović

PROČITAJTE JOŠ: