RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zatonska pasta

Foto: Katija Puljizević

Uvijek me očarava kako su naše stare domaćice znale nahraniti čitave obitelji s malo namirnica. Sigurna sam da im je tada najveći suputnik bila maštovitost. Trebala su to biti brza, izdašna i visoko kalorična jela, posebice zbog rada u poljima.

Katija Puljizević

Jednom sam zgodom, u posjeti jedne zatonske obitelji, s vrata navonjala nešto za što nisam bila sigurna što je, ali je mirisalo izvrsno. Stara tete Vica je imala taj dan zadatak spraviti pastu na starinski.

Otkrila mi je, uz kavu, sve tajne dobre paste od koje su svi bili siti i mastili brke. Rekla mi je da je ričeta stara bar 100 godina u njenoj kući. Ona je sa svoje matere prenijela njenoj nevjesti Mariji.

Kako je u ona doba svaka kuća hranila prace, a svaki domaćin imo stari komin za sušiti meso, tako je i kobasica bilo dovoljno za cijelu zimu. S ovom bi se ričetom mogli oprostiti od teške zimske hrane jer nam  dolazi proljeće a s njim i sparoge i laganija jela.

Foto: Katija Puljizević

Početak je jednostavan a potrebno vam je :

Za 4 osobe

700 g polusuhih dimljenih kobasica

1 glavica luka

Maslinovo uje

2 deca bijeloga vina

400 g sjeckane pomadore

Česan , petrusin

Pasta

Foto: Katija Puljizević

Ona bi svojim vještim rukama prvo ogulila kobasicu od crijeva. Zatim bi je ili samjela na makinju od mesa ili izrezala na kolutiće.

Na maslinovom ulju zažutimo 1 veću glavicu luka.

Kad je poprimilo zlatnu boju, stavimo jednu ožicu konserve koju isto blago upržimo na luku, dodamo sitno sjeckan stručak petrusina sa isjeckane 3 pice česna.

Na sve zajedno dodamo meso od kobasice koje lagano okrenemo 5 min i kad se masnoća počela otapati, dodamo jednu čašu bijeloga vina.

Nakon što nam alkohol ishlapi, dodamo 400 g sjeckane pomadore.

Ukuhamo sve zajedno jos 20-ak minuta, miješajuci i po potrebi dolijevamo mlaku vodu, tek toliko da nam pokrije meso.

Začinimo po želji, ali ne treba pretjerivati sa soli i paprom, jer su kobasice već same po sebi začinjene.

Dobit ćete jedan fantastičan toć u kojem se sljubljuju miris dima i dobro sušenog mesa.

Izdašno i brzo jelo, kojeg služimo s kuhanom pastom, špagetima ili makarulima, a po želji ga začinimo s ribanim  tvrdim ovčjim sirom.

U slast!

PROČITAJTE JOŠ:

ŠPORKI MAKARULI Trpeza i običaji za festu svetog Vlaha

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Napravite sami domaće kobasice