ZATVOREN PAŠKI MOST Crveni meteoalarm u Podvelebitskom kanalu

Foto: Daniel Pavlinović

Zbog olujne bure, crveni meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda na snazi je i dalje za Podvelebitsko područje, dok je za Kvarner narančasti. Vrijedi upozorenje za pomorce na mjestimične udare bure 35-50, u Velebitskom klanalu do 70 čvorova. More na otvorenom ponegdje i 5. Na krajnjem jugu Jadrana u drugom dijelu dana ponegdje mogućnost za nevere.

U prvih 12 sati, bura će biti 12-24, mjestimice na srednjem i južnom Jadranu do 28, a u Velebitskom kanalu do 38 čvorova. Oslabit će u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu na 10-20, u Velebitskom kanalu do 30, a zapadno od Istre do 16 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Promjenljivo oblačno, na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana očekuje se ponegdje kiša, dok su na krajnjem jugu mogući i pljuskovi s grmljavinom.

U sljedećih 12 sati umjerena do mjestimice vrlo jaka bura. More umjereno valovito i valovito, na otvorenom srednjeg i južnog Jadrana i jače valovito. Promjenljivo oblačno, na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ponegdje kiša, dok su na krajnjem jugu mogući i pljuskovi s grmljavinom

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektna linija Prizna – Žigljen,
  • katamaranske linije Zadar-Pula, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka.

Hrvatski autoklub izvještava da je zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoren Paški most.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina DC50 i DC27),
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar),
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene i
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Zbog jakog vjetra na autocesti A7 Draga-Šmrika, državnoj cesti DC1 Udbina-Ondić, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Snijeg mjestimice pada u Lici i Gorskom kotaru. Kolnici su mjestimice vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na cestama u unutrašnjosti, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Ponegdje ima i magle. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

D.G.