3 min. čitanja

FOTO Do listopada će biti spojeni svi segmenti Pelješkog mosta

FOTO Do listopada će biti spojeni svi segmenti Pelješkog mosta
Foto: Hrvatske ceste

KOMARNA – Na Pelješki most dolaze zadnji segmenti iz Kine, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da će do listopada Hrvatska biti potpuno spojena.

Na gradilištu Pelješkog mosta do kraja veljače postavljeno je 49 od ukupno 165 segmenata čelične rasponske konstrukcije. Sredinom veljače je između morskog stupnog mjesta S3 i kopnenog S2 postavljen segment ukupne duljine 52 metra i težak 581 tonu, navodi dnevnik.

Foto: Hrvatske ceste

Do kraja proteklog mjeseca, prema podacima Hrvatskih cesta, na Pelješkom mostu zabijeni su i betonirani svi čelični piloti te završeni svi radovi na izradi naglavnica, stupova i pilona. Stupovi su visoki od 38 do 54 metra, a piloni na šest središnjih stupova visoki su 40 metara.

Na mostu je u tijeku montaža i zavarivanje segmenata čelične rasponske konstrukcije, ugradnja kosih zatega, a izvode se i zemljani radovi na pristupnoj cesti mostu.

U Hrvatskim cestama ističu da je prema dinamičkom planu izvođača radova, China Road and Bridge Corporation (CRBC), završetak ugradnje posljednjeg segmenta predviđen do početka listopada ove godine. A to znači da će Hrvatska za nešto više od pola godine napokon biti spojena.

Foto: Hrvatske ceste

Radovi na mostu tada ipak neće biti gotovi, oni završni potrajat će do kraja godine. Postavljanje zadnjeg segmenta imat će simbolično značenje za Hrvatsku. Spajanje kopna s Pelješcom trebalo se dogoditi nekoliko mjeseci prije, ali je zbog koronske krize dinamika radova na gradilištu poremećena. No Kinezi su dosad ipak obavili 65 posto posla na mostu, odnosno trenutačna realizacija na tom projektu iznosi 1,3 milijarde kuna, od ukupno 2,08 milijardi koliko je ugovoreno.

U pogonima u Kini, navode u Hrvatskim Cestama, nastavljena je proizvodnja segmenata. Nakon pristigle prve i druge pošiljke čeličnih segmenata, treća pošiljka bila je podijeljena na dva broda. Prvi brod, s ukupno 16 segmenata rasponske konstrukcije, pristigao je na gradilište 8. siječnja ove godine. Ukupna težina tih segmenata iznosi oko 3952 tone. Drugi brod iz te pošiljke dovezao je ukupno 29 segmenata sredinom ovog mjeseca. A dok novi dijelovi za most dolaze na gradilište, specijalizirani varioci iz Kine nastavljaju radove na okrupnjavanju segmenata rasponskog sklopa.

Foto: Hrvatske ceste

Prema podacima HC-a, zadnja dva broda sa segmentima iz Kine trebala bi doći na gradilište otprilike 21. travnja i 17. svibnja, donosi Večernji list.

Na gradilištu su trenutno 543 radnika, od čega su 144 radnika tehničko i pomoćno osoblje, a ostali su radnici, strojari i mornari na brodovima.

Što se tiče pristupnih cesta, na dionici Duboka – Zaradeže, dugoj 12 kilometara, koju gradi Strabag, debelo prije roka probijen je 2,4 kilometra dug tunel Debeli brijeg. Osim same trase, ta vrlo zahtjevna dionica obuhvaća gradnju dva tunela, jednog vijadukta i dva mosta

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pogledajte kako sad izgleda Pelješki most iz zraka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.