Europarlament ubrzao postupak kako bi digitalne zelene potvrde mogle biti prihvaćene do lipnja

Foto: Morski HR

BRUXELLES – Zastupnici Europarlamenta su odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije.

S 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, zastupnici su dali podršku za hitni postupak koji omogućuje brži parlamentarni nadzor Komisijinih prijedloga uz istodobno puno poštivanje demokratskih ovlasti.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici u srijedu, većina zastupnika izrazila je potporu za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde čiji je cilj olakšati sigurno slobodno kretanje u EU-u tijekom pandemije COVID-19. Nekoliko je govornika istaknulo kako je potrebno osigurati snažnu zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka te su upozorili da ne smije doći do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene. 

Sljedeći koraci

Na sljedećoj plenarnoj sjednici (26. do 29. travnja) bit će prihvaćeno stajalište za pregovore s Vijećem koje može uključiti i amandmane na prijedlog Komisije. Odbor za građanske slobode, kao nadležni za ovo pitanje u Europskom parlamentu, može zahtijevati vraćanje izvještaja kako bi počeo pregovore. Parlament i Vijeće trebaju potvrditi ishod pregovora između suzakonodavaca.

– Digitalne zelene potvrde potrebne su nam kako bismo vratili povjerenje u schengensko područje dok nastavljamo borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Potvrde ne mogu biti preduvjet za slobodno kretanje budući da je ono temeljno pravo u Europskoj uniji. Potvrde također ne mogu voditi prema diskriminaciji onih koji ih nemaju. Podaci građana moraju biti sigurni, a potvrde trebaju sadržavati samo nužne podatke – izjavio je nakon glasanja predsjednik Odbora za građanske slobode Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska).

D.G.