2 min. čitanja

KLASIKA U BOCI Koncertom u hvarskom kazalištu žele skrenuti pozornost na zagađenje Jadrana plastikom

KLASIKA U BOCI Koncertom u hvarskom kazalištu žele skrenuti pozornost na zagađenje Jadrana plastikom
Splitski gudački kvartet i Borna Sercar

HVAR – Koncertom „Klasika u boci“ Splitskog gudačkog kvarteta i Borne Šercara koji će se održati u petak, 26. ožujka u 20 sati, uoči Svjetskog dana kazališta, započinju ovogodišnja događanja u hvarskom povijesnom teatru.

Splitski gudački kvartet i jedan od najboljih hrvatskih udaraljkaša Borna Šercar inovativnim fuzijskim pristupom klasici, jazzu i suvremenoj popularnoj glazbi približit će ovu vrstu glazbe široj publici, ali i predstaviti projekt „Klasika u boci“ koji putem glazbene umjetnosti osvještava i upozorava na problematiku porasta količine otpada u prirodi. Upravo su zbog toga Hvar i najstarije komunalno kazalište u Europi odabrani kao mjesto održavanja koncerta jer svojom bogatom poviješću povezuju kulturnu i prirodnu baštinu.

Na programu koncerta naći će se svjetski klasici poput Brahmsa, Mozarta i Straussa, ali i poznate melodije filmske glazbe te hrvatski skladatelji među kojima i Zdenko Runjić.

Splitski gudački kvartet osnovali su 2005. godine iskusni i istaknuti splitski glazbenici, nezaobilazan je dio klasične glazbene scene Splita i Hrvatske, a danas djeluje u sastavu: Igor Smoday (viola), Pjero Malkoč (kontrabas), Hillary Karuza (violončelo) i Barbara Udovičić (violina). Gost koncerta Borna Šercar jedan je od najboljih hrvatskih bubnjara i udaraljkaša s bogatom glazbenom karijerom koji djeluje u više glazbenih jazz sastava i orkestara klasične glazbe, a Hvaru se vraća nakon izvrsnog lanjskog nastupa s Matejem Meštrovićem na Venerandi u okviru 59. Hvarskih ljetnih priredbi.

– Izabrali smo hvarsko kazalište za mjesto održavanja koncerta kako bismo skrenuti pažnju svim dionicima na važnost zaštite Jadrana, posebice otoka, od zagađenja – ističu ovi iznimni glazbenici koji hvarski koncert organiziraju u suradnji s Gradom Hvarom i udrugom Savez Platforma Hvar.

S obzirom da je broj posjetitelja u kazalištu zbog epidemioloških mjera bitno ograničen, čitav proces stvaranja, izvedbe i prikazivanja umjetničkog djela bit će dokumentiran i prezentiran putem digitalnih platformi. U okviru šireg projekta „Klasika u boci“, sufinanciranog od strane Ministarstva kulture i medija, u suradnji s produkcijom HTA te umjetničko-kreativnom sekcijom HOPLA bit će kreirani novi sadržaji koji će omogućiti interakciju s turističkim sektorom i sektorom očuvanja okoliša, posebice u dijelu promocije akcija smanjenja zagađenja Jadrana plastikom.

Digitalna prilagodba u posljednjih godinu dana barem je dijelom omogućila prevladavanje krize izazvane pandemijom u kulturnom i umjetničkom sektoru stoga ovaj projekt predstavlja sinergiju zaštite kulture i prirode od izazova s kojima se u novije vrijeme susreću.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.