2 min. čitanja

VELIKA GUŽVA 150 brodova s obje strane Sueskog kanala čeka odsukavanje golemog kontejneraša

VELIKA GUŽVA 150 brodova s obje strane Sueskog kanala čeka odsukavanje golemog kontejneraša
Foto: Twitter / Vessel Finder / Screenshot

SUEZ – Ponovni pokušaji odsukavanja masivnog kontejneraša koji već treći dan blokira Sueski kanal, nastavljeni su jutros. Oko 150 brodova sada čeka u redu da prođe vitalnim plovnim putem, koji otprilike čini jednu desetinu svjetske trgovine.

Brod MV Ever Given tajvanske tvrtke Evergreen, koji plovi pod zastavom Paname, u utorak je nalet vjetra nasukao na obale kanala, nakon čega više ni jedan brod nije mogao proći.

Jedan od najvećih kontejneraša svijeta od 200 tisuća tona, dug je 400 metara i sposoban za prijevoz 20 tisuća kontejnera.

Vlasti koriste bagere za uklanjanje materijala oko divovskog broda i tegljače kako bi ga pokušale gurnuti natrag u veću dubinu. Čini se da je njegov pramac zaglavljen na istočnoj obali kanala.

Najvažniju trgovinsku arteriju na svijetu blokira golemi teretni brod, što dovodi do nagomilavanja prometa koji bi mogao stvoriti velike probleme ako se uskoro ne očisti, tvrde brodarski stručnjaci.

– Čak i najmanje kašnjenje u prometu može dovesti do zagušenja i poremetiti isporuku robe s obje strane – kažu analitičari iz S&P Global Plattsa.Ukoliko se prepreka u Sueskom kanalu ne ukloni, brodarski stručnjaci kažu da će možda biti prisiljene preusmjeriti plovila oko južnog vrha Afrike, što bi dodalo otprilike tjedan dana putovanju.

Službenik egipatskog kanala rekao je da se radnici nadaju da će izbjeći istovar kontejnera s plovila jer bi to bio višednevni napor.

Porasle cijene nafte

Zbog nasukanog broda, cijene nafte na međunarodnim tržištima porasle su u srijedu iznad 62 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,32 dolara višoj cijeni, od 59,08 dolara.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SUESKI KANAL I DALJE BLOKIRAN Osam tegljača pokušava osloboditi jednog od najvećih kontejneraša svijeta
Sueski kanal slavi 150 godina postojanja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.