2 min. čitanja

Objavljen dugo očekivani Pravilnik o gospodarskom ribolovu na moru ronjenjem

Objavljen dugo očekivani Pravilnik o gospodarskom ribolovu na moru ronjenjem
Foto: Lastovsko otočje

Nacrt ovog Pravilnika se radio više od dvije godine i kada je napokon došao na e-savjetovanje, dobio je puno kritika. Možda zato nije čudno (ili ipak je?) što je konačna verzija Pravilnika jako različita od one koja je bila otvorena za savjetovanje s javnosti, javlja Savjetnik za ribarstvo Plava riba.

U novom Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru ronjenjem je ipak određeno da će se Odobrenja izdavati samo za sakupljanje koralja, dok za sakupljanje spužvi, školjkaša, morskih puževa, bodljikaša i plaštenjaka neće biti potrebna odobrenja, već će takav ribolov moći obavljati svi koji imaju u povlastici upisane ribolovne alate ronilački aparati i priručna oprema. Odbačen je i prijedlog da se plovila koja se bave sakupljanjem morskih organizama i plutače moraju opremiti sustavom za praćenje plovila, osim za sakupljanje koralja. Također je odbačen prijedlog o dostavi podataka putem m-očevidnika koji će se morati voditi samo za sakupljanje koralja, ali ne i za sakupljanje ostalih organizama.

Sakupljanje i izlov morskih organizama dopušteno je obavljati isključivo korištenjem plovila na koje je izdana povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, a u jednom ribolovnom danu sakupljanje mogu obavljati najviše dva ronioca koji se moraju nalaziti unutar radijusa od 500 m od pozicije plovila.

Izlov morskog crva smije se obavljati isključivo ronjenjem na dah te uz upotrebu ribolovnog alata trapula za lov velikog morskog crva i/ili priručne opreme koji moraju biti upisani u povlasticu.

Sakupljanje spužvi zabranjeno je od 1. studenoga do 31. svibnja.

Sakupljanje morskih organizama dozvoljeno je obavljati u skladu s ograničenjima propisanim posebnim propisom kojim se regulira sakupljanje zavičajnih divljih vrsta. Sakupljanje ostalih morskih organizama dopušteno je u skladu s posebnim propisima o hrani, pri čemu se plovilo i ribari (ronioci) moraju nalaziti unutar dopuštenog područja.

Zabranjeno je sakupljanje, držanje na plovilu, prebačaj, iskrcaj i stavljanje na tržište morskih ježinaca čiji je promjer tijela manji od 50 mm.

Iako postoji Pravilnik o lovostaju trpova (Holothuroidea) (NN 29/2018), u članku 9 se dodatno i ovim pravilnikom zabranjuje sakupljanje bodljikaša iz razreda trpova (Holothuroidea).

Cijeli pravilnik pročitajte na poveznici Narodnih novina.

Plava Riba

PROČITAJTE JOŠ:

U javno savjetovanje izišao prijedlog Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova ronjenjem
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.