3 min. čitanja

Kvadrat stana u Splitu skuplji nego u Rimu i Milanu, a u Zadru skuplje od Londona!

Kvadrat stana u Splitu skuplji nego u Rimu i Milanu, a u Zadru skuplje od Londona!
Foto: Boris Kačan

SPLIT/ZADAR – Split je treći najskuplji grad u Europi po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda – barem prema stranici Numbeo koja se predstavlja kao najveća svjetska baza podataka o životnim troškovima, kao i o kvaliteti života, piše Index.

Naime, omjer cijene nekretnina i prosječnih prihoda u Splitu iznosi visokih 20.3, prema izračunu stranice Numbeo koju je osnovao Mladen Adamović, bivši softverski inženjer Googlea iz Srbije.

Prema omjeru cijene nekretnina i prosječnih prihoda Split (20.3) se na ovoj ljestvici nalazi iza Moskve (omjer 21.12) i Pariza (20.97), a ispred Beograda (19.77), Vladivostoka (18.63), Gdanjska (18.31), Praga (17.97) i Milana (17.85).

Među 20 najskupljih nalazi se i Zadar koji je na 13. mjestu s omjerom 16.41, ispred Sankt Petersburga (16.34) i Münchena (16.27).

Zanimljivo je da je London, koji ima reputaciju grada s nepodnošljivo visokim cijenama stanovanja, tek na 20. mjestu, s omjerom od 15.65.

Porast cijena kvadrata u Splitu

Podsjetimo, cijene nekretnina i dalje rastu u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu i na obali, unatoč pandemiji, korona-krizi koja je izazvala rekordan pad BDP-a i potresima u Zagrebu i Baniji.

– Imamo čak i od 6 do 7 tisuća eura po kvadratu. Limit je odavno prošao granicu razumnih cijena, ali dok ima kupaca, cijene ne padaju. Da imamo stagnaciju prodaje onda bi te cijene padale – rekla je Meri Vulić, splitska agentica za nekretnina, u siječnju za HRT.

Foto: Boris Kačan

Split unazad dvije godine bilježi više cijene nekretnina, a tražene cijene kuća i dalje premašuju cijene stanova. Od početka 2019. godine do danas, kvadrat kuće u Splitu poskupio je za 4,93 posto i sada prosječno iznosi 3122 eura. Tražene cijene stanova rasle su unazad dvije godine za 6,85 posto i sada iznose prosječno 2987 eura po kvadratu.

Ipak, u navedenom je periodu bilo različitih oscilacija cijena, najviše cijene kuća u Splitu zabilježene su u rujnu 2019. godine kada se za kvadrat tražilo prosječnih 3209 eura, dok su stanovi bili najskuplji u veljači prošle godine, kad je prosječno traženo 3016 eura za kvadrat.

Zadar – Foto: Boris Kačan

U Zadru jednak rast cijena za stanove i za kuće

Za razliku od Splita, Zadar tijekom prošle godine nije zabilježio oscilacije u traženim cijenama pa je unazad dvije godine trend rasta u ovom gradu stabilan. Također, u ovom su gradu na obali kvadrati stanova Tražene cijene stanova od početka 2019. godine porasle su za 5,86 posto i sada se za kvadrat prosječno traži 2259 eura. Jednako su rasle i cijene kuća, odnosno 5,66 posto, a trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata kuće je 1577 eura.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NEKRETNINE UZ OBALU – U Rijeci cijena stanova najviše porasla, Dubrovnik bilježi pad od 12 posto!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.