NAPREDAK Četrnaest tegljača zatrubilo, uspjeli su pomaknuti golemi brod u Sueskom kanalu

Foto: Sueski kanal / Facebook

SUEZ – Koristeći visoku plimu, u subotu navečer organizirana je velika akcija u pokušaju oslobađanja mega-kontejnerskog broda Ever Given koji blokira Sueski kanal od utorka. U spasilačkoj misiji sudjelovalo je 14 tegljača.

Dva izvora iz rukovodstva Sueskog kanača rekli su za Reuters da bi moglo biti potrebno ukloniti više pijeska oko broda kako bi se oslobodio u potpunosti. Dodali su da je u subotu došlo do manjeg napretka u istiskivanju broda. Jedan izvor rekao je da je došlo do pomaka na pramcu broda i da se nadaju da će brod moći ponovno ploviti do nedjelje navečer.

Iako su jake plima i vjetrovi zakomplicirali napore na oslobađanju broda, tegljači su ga uspjeli pomaknuti za 30 stupnjeva u dva smjera, javlja u nedjelju BBC.

U subotu je iskopano oko 20 000 tona pijeska, a 14 tegljača vuklo je i guralo Ever Given kako bi ga pokušali iščupati iz pijeska oko kanala.

General Osama Rabie, predsjednik Uprave Sueskog kanala, rekao je da je more počelo teći ispod plovila.

– Očekujemo da bi brod u bilo kojem trenutku mogao kliznuti i pomaknuti se s mjesta na kojem je trenutno, rekao je na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se nada da čak i neće biti potrebno ukloniti neki od 18.300 kontejnera kako bi se olakšao teret broda.

Kanalske vlasti ranije su rekle da će poslati još tegljača ako pokušaji u subotu ne uspiju.

Vremenski uvjeti nisu krivac, moguća je i ljudska pogreška

Iako se u prvim izvješćima spominjalo da se 400 metara dug i 200.000 tona težak brod nasukao zbog jakog vjetra i pješčane oluje koja je utjecala na vidljivost, Rabie tvrdi da vremenski uvjeti “nisu glavni razlozi” za nasukavanje broda.

– Moglo je biti tehničkih ili ljudskih pogrešaka. Svi će ti čimbenici postati vidljivi u istrazi – rekao je novinarima, ne navodeći detalje.

Više od 300 brodova zaglavilo se s obje strane blokade.

Neka plovila morala su se preusmjeriti oko Africi.