2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Rižot od šparoga i komorača

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Rižot od šparoga i komorača
Foto: Katija Puljizević

Priuštite svome zdravlju, svome tijelu  prirodni izvor minerala i vitamina, posebno vitamina B. Jedna zanimljivost, vezana za nutritivnu vrijednost šparoga – veliki su  izvor folne kiseline koja je izuzetno važna za žene koje planiraju postati majke ili su u početnom stadiju trudnoće. Folna kiselina je od iznimne važnosti za razvoj fetusa i to posebno u prvim tjednima trudnoće.

Rižot od šparoga i komorača-ukusno je niskokalorično jelo, za koje sam sigurna da će ga vegeterijanci obožavati.

Foto: Katija Puljizević

Potrebno vam je:

200 g šparoga

1 glavica mladog komorača

3 mlada luka
2 čaše od 1,5 dcl riže
1 litra temeljca od stabljika šparoga
sol
papar
maslinovo ulje
peršin

Foto: Katija Puljizević

Priprema:

Temeljac pripremite tako da stabljike šparoga koje su tvrde ubacite u litru vode i kuhate 10-15 minuta. Na maslinovu ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk i komorač. Kad se luk i komorač smekšaju i poprime zlatnu boju, ubacite rižu stalno miješajući. Tako ćete omogućiti da se na svako zrno riže veže malo maslinova ulja koji će pomoći da se prilikom kuhanja riža ne raskuha i svako zrno bude samo za sebe. Nakon par minuta dodajte temeljac i to samo onoliko da riža popliva. Neka se rižot kuha otprilike petnaestak minuta stalno dolijevajući temeljac. Tako će se riža najbolje skuhati i bit će najukusnija, jer će zrna upiti vodu od temeljca.

Foto: Katija Puljizević

Na kraju kuhanja dodajte vrhove šparoga. Kuhajte još samo pet minuta, dodajte sol, začinite svježe mljevenim paprom, skinite s vatre i umiješajte malo maslaca – za staklast izgled i odličan okus.

Po želji pospite parmezanom i ukrasite perjanicom komorača.

Ovo je jedno lijepo, lagano proljetno jelo, puno zdravih sastojaka i s pregrštom različih okusa .

Foto: Katija Puljizević

Iskoristite ovaj stađon  od šparoga i počastite svoje tijelo i nepce!

Zalijte ga čašom dobrog bijelog vina !

U slast!

Katija Puljizević

PROČITAJTE JOŠ:

DIVLJE ŠPAROGE Zdrava i ukusna delicija u kojoj su uživali i rimski carevi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.