2 min. čitanja

Stižu dodatni tegljači i mehanizacija – Egipatski predsjednik: “Ako ne uspijemo, spremamo se za treću opciju”

Stižu dodatni tegljači i mehanizacija – Egipatski predsjednik: “Ako ne uspijemo, spremamo se za treću opciju”
Foto: Sueski kanal / Facebook

Dva dodatna tegljača, pod nizozemskom i talijanskom zastavom stižu do egipatskog Crvenog mora kako bi pomogla u odsukavanju mega-broda Ever Given. Tegljači i dalje potežu i guraju 400 metara dug brod, nakrcan s preko 18 tisuća kontejnera, dok bageri i ostali strojevi i dalje usisavaju pijesak ispod plovila i blato nabijeno na njegov pramac.

Upravitelj Sueskog kanala, Osama Rabie rekao je da će i još dva lokalna tegljača, nazvana Abdel Hamid Youssef i Mostafa Mahmoud, biti otpremljena da sudjeluju u pokušajima tegljenja. Rabie je otkrio da su postupci bageriranja do sad izvukli oko 27.000 kubičnih metara pijeska, s dubinom od 18 metara.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah El-Sisi naručio je pripreme za prebacivanje tereta iz divovskog kontejneraša. Naime, ako pokušaji odsukavanja na kojima se sada radi ne uspiju, iskrcavanje tereta s broda, trenutno je treća opcija za njegovo pomicanje. Prve dvije opcije su vuča broda s obje strane, dok je druga iskopavanje pijeska i blata ispod pramca bagerima. Egipatski predsjednik se odlučio započeti pripreme za treću opciju, u slučaju da prve dvije opcije ne uspiju.

Kad se kanal otvori, trebat će do 6 dana da prođu svi brodovi

Brodski div Maersk danas je priopćio da ta tvrtka i njihovi partneri trenutno imaju 22 plovila koja čekaju prolazak kroz Sueski kanal, koji je od utorka blokiran.

– Jednom kada se kanal ponovo otvori, konvoj bi imao za cilj kontinuiranu vožnju – poručili su iz Maerska, dodajući kako bi prema procjeni Uprave Sueskog kanala, trebalo proći tri do šest dana da prođe čitav red.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Maersk i partneri preusmjerili su 14 plovila koja obilazno oko Afrike, preko Rta dobre nade.

Jedan od najvećih broblema među plovilima koji čekaju su brodovi natovareni stokom koja danima na vrućini stoji u uvjetima koji su zabrinjavajući, a dok blokada ulazi u peti dan, ponestaje zaliha. Egipat je žurno poslao veterinare da pregledaju stoku na tim brodovima. Ministarstvo poljoprivredete zemlje priopćilo je u nedjelju kako su poslana tri veterinarska tima, u suradnji s Upravom Sueskog kanala, koji će pregledati životinje i osigurati im potrebnu stočnu hranu.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Ako se brod oslobodi do ponedjeljka, brodska industrija može apsorbirati sve neugodnosti, rekli su analitičari, no potraje li sve puno duže, lanci opskrbe i potrošači mogli bi početi uočavati velike poremećaje.

Niže pogledajte timelapse videosimulacije preusmjeravanja Ever Givena, kojeg prema podacima o položaju broda u stvarnom vremenu, rekonstruira tim VesselFindera.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NAPREDAK Četrnaest tegljača zatrubilo, uspjeli su pomaknuti golemi brod u Sueskom kanalu
Konferencija za novinare u Egiptu: “Utrkujemo se s vremenom, kako bi oslobodili vitalnu arteriju svijeta”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.