Ever Given odmaknut 102 metra od obale, no još uvijek ne pluta samostalno

Foto: Sueski kanal / Facebook

Predsjednik Uprave Sueskog kanala general-potpukovnik Osama Rabie u ponedjeljak ujutro je i službeno potvrdio da je brod za prijevoz kontejnera  Ever Given, koji je prošloga tjedna blokirao promet Sueskim kanalom, djelomično preusmjeren u ranim jutarnjim satima ponedjeljka, no da brod još uvijek ne pluta samostalno.

Britanski BBC u ponedjeljak ujutro je objavio da su uprava kanala i Inchcape, zasebna pomorska logistička tvrtka koja upravlja brodarstvom u kanalu, potvrdili da je položaj broda dugog 400 metara koji na sebi nosi oko 1400 kontejnera sada izravnat za 80 posto. Krma broda je, zahvaljujući naporima tegljača, pomaknuta prema sredini plovnog puta i sada je udaljena 102 metra (334 stope) od obale, priopćila je uprava kanala. Aktivnosti potrebne da se brod u potpunosti vrati na plovnu rutu nastavit će se u 11:30 po lokalnom vremenu (09:30 GMT) kad se plima poveća, rekli su dužnosnici.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi financijski portal Barron’s, motori na Ever Givenu rade normalno, a general Rabie je potvrdio da će brod, nakon što u potpunosti bude odsukan, biti preusmjeren na lokaciju Bitter Lakes gdje će se izvršiti temeljiti tehnički pregled.

Još je uvijek nepoznato kada bi se promet Sueskim kanalom, glavnom plovnom rutom preko koje se odvija većina trgovačkog pomorskog prometa u svijetu, mogao u potpunosti obnoviti. Dio od gotovo 400 brodova koji su s obje strane kanala proteklih tjedan dana čekali oslobađanje kanala odlučio je krenuti starom pomorskom rutom oko Rta dobre nade, koja prodžava plovidbu za gotovo dva tjedna.

M.B.

PROČITAJTE VIŠE:

Golemi Ever Given napokon pomaknut s mjesta!

Pokušaj odsukavanja u Sueskom kanalu odgođen, pronađen novi problem ispod pramca broda!