2 min. čitanja

GOTOVO JE! Sueski kanal je “odčepljen”, Ever Given opet plovi

GOTOVO JE! Sueski kanal je “odčepljen”, Ever Given opet plovi
Foto: Screenshot / Facebook / Sueski kanal / Vesselfinder

SUEZ – Prije nekoliko minuta na službenoj stranici Sueskog kanala objavljena je informacija, ali i video koji potvrđuju da je golemi kontejnerski brod, koji je gotovo tjedan dana zatvorio žilu kucavicu pomorskog prometa, napokon oslobođen.

Da je brod zaplovio, potvrdila je i stranica za praćenje brodova Vessel Finder.

Spasilački napori uslijedili su kada je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi dao nalog za deblokadom jednotračnog prolaza za vrijeme plime prethodnu noć i naredio pripreme za moguće uklanjanje nekih od 18.300 brodskih kontejnera ako napori za pomicanju broda ne uspiju. Srećom, čini se da su napori ipak urodili plodom. U objavi na Facebooku, egipatski predsjednik se zahvalio se Egipćanima “koji su tehnički i praktično pridonijeli okončanju” krize u Sueskom kanalu

Predsjednik Uprave Sueskog kanala Osama Rabie izjavio je da su Egipćani zaslužni za 98 posto svih napora za odsukavanjem Ever Givena. Kazao je da je u oslobađanju golemog kontejneraša sudjelovalo 15 egipatskih plovila koja spadaju pod Upravu Sueskog kanala, uključujući 12 tegljača i dva bagera. Rabie je pohvalio napore vuče dva egipatska tegljača u vlasništvu Abdel-Hamida Youssefa i Mostafe Mahmouda, koji prvi put sudjeluju u operacijama tegljenja.

Gotovo 400 brodova s obje strane kanala proteklih tjedan dana čekalo je oslobađanje kanala, a jedan dio njih odlučio krenuti starom pomorskom rutom oko Rta dobre nade, koja prodžava plovidbu za gotovo dva tjedna.

Sueski kanal dug je 190 km i njime prolazi 10 posto međunarodnog komercijalnog pomorskog prometa te je svaki dan blokade proizvodio goleme gubitke i kašnjenja.

Osiguravajuća kuća Allianz procijenila je u petak da svaki dan blokade može nositi gubitak između šest i 10 milijardi dolara.

Prema procjeni Uprave Sueskog kanala, proći će više od tjedan dana da i uz kontinuiranu danonoćnu plovidbu svi brodovi koji su na čekanju, kanalom i prođu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nasukao se zbog ljudske pogreške? Jurman: “Vozio je brzinom većom od uobičajene”
Golemi Ever Given napokon pomaknut s mjesta!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.