1 min. čitanja

Iran ponudio alternativni trgovinski transportni pravac

Iran ponudio alternativni trgovinski transportni pravac
Foto: Onthemosway.eu

Iran je, motiviran najnovijom blokadom Sueskog kanala koju je prouzročio teretni brod Ever Given, kao alternativni trgovinski smjer povezivanja Europe i Azije ponudio  novi transportni pravac preko Irana, Turske i Bajkalskog jezera.

O tome je u subotu govorio iranski veleposlanik u Rusiji Kaze Jalali, piše Pomorac.net pozivajući se na portal Geopolitika News prenoseći pisanje izraelskog The Jeruzalem Posta. Jalali je kazao kako bi “niskorizični” Međunarodni prometni koridor (ITC) Sjever-Jug mogao poslužiti kao “profitabilna alternativa” Sueskom kanalu koji uzrokuje štete prijevoznicima i drugim poslovnim subjektima vrijedne milijarde dolara. Te je riječi iranskog diplomata u subotu objavila iranska televizija Press TV na engleskom jeziku.

Jalali je izjavio kako se teret iz Azije Europi preko Irana može isporučiti za svega 20 dana, a da će troškovi prijevoza biti smanjeni te da je zato „ovo najbolja opcija za prometnu zamjenu Sueskog kanala“.

Iran razvija željezničke i cestovne veze, istovremeno povećavajući kapacitet svojih morskih luka. “Iran, zajedno s Indijom i Rusijom, promovira pomorski i željeznički koridor koji može značajno smanjiti vrijeme i troškove isporuke robe iz Indije u Europu”, rekao je diplomat za Press TV.

Turska također želi koristiti područja Rusije i Irana kako bi trgovinskim koridorom povezala Europu s Kinom. Sve ove države “žele biti sigurne da će Europa ovisiti o njima”, pokušavajući “dominirati trgovinskim putovima kako bi imale veću ulogu i, sa stajališta Irana i Rusije, smanjile moć Sjedinjenih Država i Zapadu u cjelini“, navodi The Jerusalem Post. Iran nudi luku Chabahar na jugoistoku zemlje, kao vezu s Indijom. U Iranu se sve više razgovara o ulaganjima u lokalne željeznice i luke, a aktivni su pokušaji proširenja trgovinskih odnosa s Indijom i Pakistanom, kao i s Turskom, prenosi izraelski medij.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusi s Iranom i Indijom planiraju daleko jeftiniju rutu od Sueza
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.