Iran ponudio alternativni trgovinski transportni pravac

Foto: Onthemosway.eu

Iran je, motiviran najnovijom blokadom Sueskog kanala koju je prouzročio teretni brod Ever Given, kao alternativni trgovinski smjer povezivanja Europe i Azije ponudio  novi transportni pravac preko Irana, Turske i Bajkalskog jezera.

O tome je u subotu govorio iranski veleposlanik u Rusiji Kaze Jalali, piše Pomorac.net pozivajući se na portal Geopolitika News prenoseći pisanje izraelskog The Jeruzalem Posta. Jalali je kazao kako bi “niskorizični” Međunarodni prometni koridor (ITC) Sjever-Jug mogao poslužiti kao “profitabilna alternativa” Sueskom kanalu koji uzrokuje štete prijevoznicima i drugim poslovnim subjektima vrijedne milijarde dolara. Te je riječi iranskog diplomata u subotu objavila iranska televizija Press TV na engleskom jeziku.

Jalali je izjavio kako se teret iz Azije Europi preko Irana može isporučiti za svega 20 dana, a da će troškovi prijevoza biti smanjeni te da je zato „ovo najbolja opcija za prometnu zamjenu Sueskog kanala“.

Iran razvija željezničke i cestovne veze, istovremeno povećavajući kapacitet svojih morskih luka. “Iran, zajedno s Indijom i Rusijom, promovira pomorski i željeznički koridor koji može značajno smanjiti vrijeme i troškove isporuke robe iz Indije u Europu”, rekao je diplomat za Press TV.

Turska također želi koristiti područja Rusije i Irana kako bi trgovinskim koridorom povezala Europu s Kinom. Sve ove države “žele biti sigurne da će Europa ovisiti o njima”, pokušavajući “dominirati trgovinskim putovima kako bi imale veću ulogu i, sa stajališta Irana i Rusije, smanjile moć Sjedinjenih Država i Zapadu u cjelini“, navodi The Jerusalem Post. Iran nudi luku Chabahar na jugoistoku zemlje, kao vezu s Indijom. U Iranu se sve više razgovara o ulaganjima u lokalne željeznice i luke, a aktivni su pokušaji proširenja trgovinskih odnosa s Indijom i Pakistanom, kao i s Turskom, prenosi izraelski medij.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ: