DIVLJE SVINJE HARAJU PAŠMANOM: Stanovnici Tkona trpe štetu, ali i strah od opasnih zvijeri

Foto: Unsplash

TKON – Više nisu u pitanju samo štete nego i sigurnost ljudi, a prije svega djece u naseljima, poručuju iz pašmanskog Tkona oko kojega haraju divlje svinje, prenosi eZadar.

Zbog dugotrajne suše krda danju dolaze do kuća u potrazi za hranom. Na otocima nemaju prirodnog neprijatelja, a lovci priznaju da su nemoćni. – Žena ih je tri dana prije vidjela 50 metara južnije, isto ih je toliko bilo, ona je bila sama, preplašila se, povukla se i oni su jednostavno produžili. Netko kaže da ih ima 300, netko veli čak i 600 – tvrdi Rade Bojmić iz Tkona kojemu je krdo divljih svinja prije nekoliko dana preoralo vrt i uništilo upravo zasađeno krumpirište.

Mještani se snalaze kako znaju ne bi li spriječili divlje svinje da harače po vrtovima i voćnjacima. Netko gradi ogradu od armaturne mreže, obitelj Brzić je čak uložila novac u ogradu pod električnim naponom, tzv. električnog pastira, no za sada ništa ne pomaže. Ravnateljica Dječjeg vrtića u Tkonu Ana Kustera kaže i da su zbog straha za sigurnost djece privremeno zaustavili i redovne  šetnje djece u prirodi, a upozorava da su u opasnosti čak i djeca koja se igraju na otvorenom u blizini kuća.

Problem za sada ne mogu riješti ni lovci, jer se odstrel u naseljenoim područjima ne smije vršiti, a u obraslim dijelovima otoka do njih je teško doći zbog nepristupačnog terena. Lovci upozoravaju da je jedino rješenje za ovakav problem provođenje češćih lovačkih hajki tijekom kojih se odstrijeli više komada divljači, te se tako njihov broj drži pod kontrolom.

Problem sa divljim svinjama nije specifičan samo za Pašman. Slične su nevolje sa divljim „susjedima“ imali i na otoku Sestrunju, na kojem su zvijeri mirno šetale oko kuća, te na susjednom otoku Rivanj, a sličnih je slučajeva bilo i na još nekim otocima.

M.B.