HRVATSKI POMORCI UPOZORAVAJU: Zbog kašnjenja s prioritetnim cijepljenjem gubimo radna mjesta

Foto: Pixabay / Morski HR

Loša organizacija nabave cjepiva – i Hrvatske i EU-a – te nerazumijevanje ozbiljnosti stanja mogu prouzročiti tragične posljedice za hrvatske pomorce koji već sada gube radna mjesta na koja strani poslodavci zapošljavaju cijepljene Filipince i Rumunje, upozorava Slobodna Dalmacija.

Singapur je cijepio kompletni pomorski i lučki sektor u samo nekoliko dana, a filipinski i rumunjski pomorci cijepe se prioritetno ne samo kako ne bi ostali bez posla, već, štoviše, preuzeli poslove ostalih, pa i hrvatskih pomoraca. Više je nego jasno da je u tijeku neumoljivo kršenje ljudskih prava na svjetskoj razini i protekcionizam u vidu ‘COVID putovnica’, ali plakanje na tu temu neće pomoći hrvatskim pomorcima.

Njima treba hitna reakcija i dovoljan broj doza cjepiva da se cijepe oni kojima je to uvjet ukrcaja – apeliraju iz Sindikata pomoraca te napominju da ne traže prioritet u odnosu na hrvatske građane koji spadaju u zdravstveno rizičnu skupinu, ali, upozoravaju, “nitko u Republici Hrvatskoj neće izgubiti posao zato što nije cijepljen – hrvatski pomorci na svjetskom tržištu rada hoće! I to se već događa.”

Nije uvjet, ali…

Koordinator ITF-a za Hrvatsku i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Roman Perić opisuje kakva je situacija s cijepljenjem naših pomoraca protiv koronavirusa prije ukrcaja na međunarodne kompanije: – Mnoge kompanije razmišljaju o cijepljenju pomoraca, ali je preuranjeno kazati da u ovom trenutku kompanije uvjetuju ukrcaj cijepljenjem. Imali smo nekoliko poziva naših pomoraca koji su potvrdili potrebu cijepljenja prije ukrcaja, ali nije pravilo. Mi se zalažemo za rezervaciju dovoljnog broja doza cjepiva za one pomorce kojima će to biti uvjet ukrcaja – rekao je.

Kako doznajemo, neke su kompanije, poput “Viking Cruises”, ipak najavile da na kruzere ukrcavaju isključivo hrvatske pomorce i brodarce koji su cijepljeni, a u jahting sektoru već ima pomorca s kojima vlasnik nije potpisao Ugovor o radu isključivo zbog činjenice da nisu cijepljeni. Iz Sindikata pomoraca Hrvatske više su puta upozoravali na to da će hrvatski pomorci u međunarodnoj plovidbi gubiti poslove na svjetskom tržištu i da je neophodno uspostaviti sustav cijepljenja u kojem bi se u početku cijepili barem oni pomorci kojima je to uvjet ukrcaja. No, Ministarstvo zdravstva, tvrde iz Sindikata, nije pokazalo interes za tu temu i probleme s kojima će se hrvatski pomorci neumitno suočiti. Odgovor još uvijek – čekaju. Kakvi su propisi prilikom ukrcaja, mogu li cijepljenje obaviti u Hrvatskoj i na koji se način to provodi – upitali smo Romana Perića.

Velika sumnjičavost

– Sindikat pomoraca Hrvatske uputio je nekoliko dopisa Ministarstvu zdravstva s upitom o cijepljenju pomoraca koji bi se zbog prirode posla trebali naći na prioritetnoj listi za cijepljenje. Službeni odgovor nismo dobili – kazao nam je, no podsjeća na izjavu ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koja je javno objavljena i gdje se prvi put spominju pomorci u smislu prioriteta kod cijepljenja. Naime, dr. mr. Vladimir Mićović je izjavio da je cilj da tijekom ožujka i travnja obave cijepljenje starijih osoba i kroničnih bolesnika kako bi već u svibnju mogli krenuti s cijepljenjem osoba iz treće faze.

Tu će prednost imati određena prioritetna zanimanja poput interventnih službi, nastavnika, pomoraca i ugostitelja. – Mi se apsolutno slažemo s takvim planom cijepljenja, uz priličnu sumnjičavost što se tiče poštivanja navedenih zadanih rokova i termina, a zbog tragično loše organizacije nabave cjepiva i Hrvatske i EU-a, ali i problema s AstraZenecom – kaže Roman Perić.

M.B.

PROČITAJTE VIŠE:

Cijepljenje je već uvjet za ukrcaj pomoraca, a Ministarstvo zdravstva nezainteresirano

Hrvatske pomorce treba prioritetno cijepiti, inače će gubiti poslove