KONVOJ U SUESKOM KANALU Globalna pomorska cirkulacija teče dalje

Foto: Vesselfinder / Screenshot / Twitter

SUEZ – Tajvanska tvrtka Evergreen Marine zahvalila je Upravi Sueskog kanala i ostalima koji su pomogli, na uspješnom oslobađanju svog divovskog broda Ever Given nakon što je šest dana zaglavio u Sueskom kanalu. Predsjednik uprave Sueskog kanala Osama Rabei  kaže da će se operacije u kanalu nastaviti danonoćno kako bi se uklonila prometna gužva uzrokovana havarijom, koja bi se trebala razmrsiti u roku od četiri dana.

Ever Given, jedan od najvećih kontejnerskih brodova (ULCV) na svijetu, nasukao se oko 7 sati ujutro po lokalnom vremenu na 151. kilometru Sueskog kanala, u utorak, 23. ožujka 2021. Kanal je od tad bio blokiran za sav brodski promet.

Brod je u ponedjeljak 29. ožujka napokon uspješno odsukan i u poslijepodnevnim satima, i to nakon velikog napora koji je uključivao nekoliko tegljača i bageriranje, isplovio i sada se nalazi u Velikim gorkim jezerima.

Prije samo nekoliko dana Uprava Sueskog kanala procijenila je da bi mogli proći “još tjedni” da se plovilo dugo 400 metara oslobodi.

U ponedjeljak po lokalnom vremenu,  flota od 14 tegljača, uz veliku pomoć plime, uspjela je istrgnuti pramac Ever Givena s pješčane obale kanala.

Specijalizirani bageri također su pomogli, iskopavanjem i usisavanjem blata i pijeska.

Postojao strah da bi brod mogao puknuti

Operacija je bila izuzetno osjetljiva, jer je uz silan teret od 18.300 kontejnera na nakrcanom brodu, te veliki napor za oplatu kojeg stvaraju kontinuirane plime i oseke, postojala zabrinutost da bi brod mogao puknuti.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak navečer, načelnik Uprave Sueskog kanala Rabei pohvalio je napore radnika na ponovnom plutanju broda, rekavši da su “u rekordnom roku ostvarili vrlo tešku misiju”, bez oštećenja plovila ili tereta.

Koliko će trebati da se očisti gužva u Suezu?

Navigacija kanalom nastavljena je u ponedjeljak u 18:00 po lokalnom vremenu, rekao je Rabei, dodajući da su prednost prolaza dali brodovima koji prevoze stoku.

Iz grada Sueza mogli su se vidjeti brodovi naslagani kontejnerima kako izlaze iz kanala u Crveno more.

Rabei je izrazio očekivanje da će do utorka ujutro kanal prijeći najmanje 113 od više od 420 brodova koji su čekali oslobađanje Ever Givena.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

GOTOVO JE! Sueski kanal je “odčepljen”, Ever Given opet plovi

Najnovija moda za pomorce? Netko se dosjetio brendirati krizu u Sueskom kanalu