2 min. čitanja

NEMA STRAHA OD TSUNAMIJA: Zahvaljujući otocima, hrvatska obala manje izložena opasnim valovima

NEMA STRAHA OD TSUNAMIJA: Zahvaljujući otocima, hrvatska obala manje izložena opasnim valovima
Foto: Youtube / Screenshot

Oceanograf Dubravko Orlić objasnio je u javljanju uživo u program N1 da Jadransko more po mnogočemu nije u opasnosti od tsunamija, posebno srednji i sjeverni Jadran.

No, i ovdje je bilo dramatičnih trenutaka u povijesti. Dubravko Orlić kaže da potresi poput današnjih, magnitude 3 ili 4 stupnja, nisu neuobičajeni. – Kao što znate, maksimalna magnituda je bila 5,5 i nakon toga naknadni udari. Dakle, to je nešto što se i prije opažalo. Bilo je puno jačih potresa, posebno u južnom Jadranu gdje su magnitude išle i do 7 – kazao je i objasnio da su magnitude poput ovih danas premale za razvoj tsunamija.

– Čim magnituda padne ispod 6, nije vjerojatno da bi se desio tsunami. Ima izuzetnih slučajeva da se dogodi odron, pa nastane tsunami, ali to je izuzetno rijetko. Mira Pasaić i ja smo s kolegama iz Italije radili katalog o tsunamijima koji je obuhvatio zadnjih 500-tinjak godina, i tada smo našli 27 tsunamija koji su se dogodili u Jadranu tijekom tih 500 godina – kazao je.

Kad bi s hrvatske strane i došlo do tsunamija, rekao je da bi hrvatska obala bila u puno boljoj situaciji od talijanske.- Amplifikacija vala je veća ako je obala blago položena. Najjači tsunami koji imamo u katalogu bio je 1627. godine, zahvatio je poluotok Gargano na talijanskoj strani i visina vala je bila desetak metara – kazao je, a zatim naveo i što su otkrili koji je bio rekord sa suprotne strane.

– Jedan od većih tsunamija s naše strane bio je iz vremena dubrovačkog potresa 1667. Tada je visina vala bila šest metara. Otoci štite od valova, dolazi do refleksije i lomova tih valova – naveo je još jedan razlog zašto je ova strana obale bolje zaštićena.

– Za zadnjih 100 godina imamo zapise o tsunamiju. Najjači je bio vezan za onaj crnogorski potres, onaj čuveni iz 1979. godine. Tada je visina vala bila oko pola metra, iako ima naznaka da je na nekim mjestima bio puno jači, dapače, da je nekoliko ljudi i poginulo – objasnio je Orlić.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.