1 min. čitanja

Na otoku Pagu ugrožene su 33 vrste biljaka

Na otoku Pagu ugrožene su 33 vrste biljaka
Foto: Boris Kačan

Od 636 biljaka zabilježenih na otoku Pagu, čak 33 vrste i podvrste su ozbiljno ugrožene, dok su neke na nekim dijelovima otoka potpuno nestale, kao na primjer pelin, prenosi Radio Pag.

Ivica Ljubičić i Mihaela Britvec s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u svojem su radu objavljenom u “Agronomskom glasniku” , upozorili da su na otoku Pagu su zabilježene 33 vrste i podvrste ugroženih biljaka. Od 33 vrste i podvrste, osam je kritično ugroženo, sedam je ugroženo, a 18 pripada kategoriji osjetljivih.

Ivica Ljubičić i Mihaela Britvec navode kako, u vegetacijskom smislu, većinu otoka Paga zauzimaju kamenjarski pašnjaci, suhi travnjaci i livade. – Poznato je da su upravo livade i pašnjaci vrlo značajna staništa koja bitno određuju biljnu i krajobraznu raznolikost, jer na njima obitavaju mnoge rijetke i ugrožene biljne i životinjske vrste. Cilj je istraživanja utvrditi brojnost i raznolikost rijetkih i ugroženih vaskularnih biljaka na otoku Pagu – navode u svojem radu Ljubičić i Britvec.

S obzirom na pripadnost višim sistematskim kategorijama, sve 33 ugrožene vrste i podvrste na otoku Pagu pripadaju kritosjemenjačama, dvosupnicama i jednosupnicama. Kritično ugrožene su jednosupnice, slakovi i štitarke. Osam osjetljivih vrsta su iz porodice kaćuna, pet osjetljivih vrsta su iz porodice trava, a tri osjetljive vrste iz porodice loboda.

Floru otoka Paga prvi je istraživao Roberto Visiani od 1842. do 1852. godine i opisao je pedesetak vrsta, što je objavio u knjizi na latinskom “Flora Dalmatica”. Nakon toga su razni istraživači zabilježili poneku novu biljnu vrstu. Prva temeljita istraživanja vaskularne flore otoka Paga proveo je Stjepan Horvatić, a rezultate svojih istraživanja objavio je 1934. godine u knjizi “Flora i vegetacija otoka Paga”. Horvatić je opisao 636 vrsta i podvrsta iz 85 porodica.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.