1 min. čitanja

Ribolovac kod Vrsara umjesto ribe iz mora izvadio – golemu minu

Ribolovac kod Vrsara umjesto ribe iz mora izvadio – golemu minu
Foto: Policijska uprava Istarska

Istarska je policija objavila da je u utorak 30. ožujka oko 14 sati zaprimila dojavu građanina koji je prilikom ribolova nedaleko Vrsara iz mora izvadio eksplozivno sredstvo.

Kako  prenosi Glas Istre, policijski službenici Protueksplozijskog odjela su na mjestu događaja utvrdili da se radi o bojevnoj glavi mine, koju su odmah preuzeli.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Podsjećaju građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz 2. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, policija savjetuje građanima da zabilježe poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom te da obavijeste o tome policiju. U slučaju ulova minsko-eksplozivnog sredstva unutar mreže ili podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, ne vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Policija isto tako podsjeća da akcija ”Manje oružja – manje tragedija” još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.