1 min. čitanja

Turistički potencijal uzgoja školjaka

Turistički potencijal uzgoja školjaka
Foto: ZDŽ

OBROVAC – Zadarsko “Društvo istraživača mora 20 000 milja” s partnerima pokrenulo je projekt OTARNOS. Prva radionica u Obrovcu okupila je uzgajivače školjaka koji su se informirali o mogućnostima širenja ponude svojih uzgajališta.

Tu su uočeni sljedeći problemi, kaže voditeljica projekta Sanja Stipić:

– Glavni dio radionice bio je razgovor o mogućnostima diversifikacije aktivnosti na uzgajalištima i to unutar i izvan sektora akvakulture. Jedna od mogućnosti za dodavanje vrijednosti uzgajalištima je uzgoj novih kultura, ali i iskorištavanje turističkog potencijala uzgajališta kroz organizaciju turističkih tura, agro turizam i otvaranje kušaonica na uzgajalištima.Uzgajivači su već imali ideje za proširenje ponude na uzgajalištu, ali naišli su na administrativni „zid“ jer za, primjerice, kušaonicu treba postojati druga koncesija za korištenje pomorskog dobra u svrhu posluživanja hrane kazala je Sanja Stipić za program Radio Zadra.

Ove administrativne probleme uzgajivači će pokušati riješiti u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom u ribarstvu (LAGUR) Tri mora dodaje Stipić. Nositelj projekta je Društvo istraživača mora 20000 milja a partneri su Srednja škola Obrovac i Općina Novigrad.

Prijavljen je na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 361.134,28, a sufinanciran je sredstvima iz EU u iznosu od 306.964,14 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH.

Na radionici je bilo prisutno pet uzgajivača školjkaša, pretežno dagnji i kamenica.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.