2 min. čitanja

Kuća kostrenskih pomoraca uskoro će postati stvarnost

Kuća kostrenskih pomoraca uskoro će postati stvarnost
Foto: Općina Kostrena

KOSTRENA – U drugoj polovici ožujka otvoren je postupak javne nabave za izvođenje radova na uređenju Kuće kostrenskih pomoraca, projekta koji se već dugo najavljuje, a sada je napokon krenulo i njegovo ostvarenje. Otvaranje ponuda planirano je za kraj travnja dok bi početak radova mogao biti početkom ljeta.

Ukupna procijenjena vrijednost radova u ovom postupku javne nabave iznosi nešto preko 2,6 milijuna kuna od kojih je 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava dobivenih putem ITU mehanizma, u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka „Povežimo se baštinom“. Preostala sredstva za realizaciju projekta osigurana su u proračunu Općine Kostrena za 2021. godinu.

Predmet nabave su građevinski i obrtnički radovi na sanaciji, adaptaciji i unutarnjem uređenju zgrade bivše zgrade stare škole u naselju Sv. Barbara, u koju se namjerava smjestiti interpretacijski centar „Kuća Kostrenskih pomoraca“. Projektom se planira uređenje zgrade stare škole i njezina prenamjena u interpretacijski centar s ciljem prezentacije kulturne baštine vezane za bogatu pomorsku tradiciju Kostrene.

Kuća kostrenskih pomoraca bit će novi kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine čime će se značajno doprinijeti povećanju turističke privlačnosti Kostrene, posebno njezinog istočnog dijela koji će realizacijom projekta dobiti novi vrijedan sadržaj.

Izgled dijela prostora buduceg muzeja – Foto: Općina Kostrena

Sanacija, adaptacija i uređenje zgrade izvest će se na način da se neće mijenjati vanjski gabariti građevine nego će se njezina unutrašnjost prilagoditi novoj namjeni i suvremenim načinima interpretacije baštine.

– Pored radova na uređenju Kuće kostrenskih pomoraca, Općina Kostrena u 2021. godini u proračunu ima planirana sredstva za izradu idejnog projekta rekonstrukcije ceste Randići – Sveta Barbara od oko 400 metara kao i za rješenje kritičnog raskrižja u neposrednoj blizini budućeg interpretacijskog centra, na spoju ceste Urinj – Sveta Barbara. U narednim danima raspisat će se postupak jednostavne nabave i ugovoriti izrada idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole.

U drugoj fazi projekta planira se da bi čitav prostor u Svetoj Barbari trebao dobiti novo lice i biti uređen kao jedinstven kompleks, koji uz staru školu čine crkva sv. Barbare, trg i Narodna čitaonica. Uređenjem interpretacijskog centra i okolnih zelenih površina ovja zanimljiv kompleks mogao bi postati novo središte društvenog i kulturnog života  Kostrene – pojašnjavaju u Općini Kostrena.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KOSTRENA Uređenje obalne šetnice bespovratnim EU sredstvima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.