3 min. čitanja

Pomorsku časnicu lažno optužili da je kriva za blokadu Sueskog kanala samo zato jer je žena

Pomorsku časnicu lažno optužili da je kriva za blokadu Sueskog kanala samo zato jer je žena
Foto: Pléiades satellit / CNES / Facebook

Nakon što su krajem prošlog mjeseca pukle vijesti kako se kontejnerski brod Ever Given nasukao i zablokirao put ostalima, Marwa Elselehdar, prva kapetinaca broda u Egiptu ostala je zapanjena. Ne toliko zbog kolosalne nezgode, koliko zbog onoga što je slijedilo – društvenim mrežama brzo su se počeli širiti glasine kako je ona kriva.

– Bila sam šokirana – kazala je Marwa Elselehdar. U tom trenutku radila kao prva časnica na brodu Aida IV u Aleksandriji, stotinama milja dalje od Sueza. Brod na kojem je služila u vlasništvu je egipatskih pomorskih sigurnosnih agencija, a misija mu je bila dostaviti potrepštine svjetioniku na Crvenom moru, a ponekad se koristi i za obuku kadeta Arapske akademije za znanost, tehnologiju i pomorski prijevoz, prenosi Net.hr.

Screenshoti priloga o njenom uspjehu

Kako piše BBC, glasine su se počele širiti na temelju “screenshotova” lažnog priloga koji je navodno objavila medijska kuća Arab News, a gdje se tvrdilo da je ona uključena u incident.

No, slika je očigledno montaža – Arab News 22. ožujka zaista je objavio priču o njoj, ali ne kao o nekome tko je odgovoran za blokadu Sueza, već kao o prvoj egipatskoj zapovjednici broda. Ipak, lažna priča proširila se Facebookom i Twitterom. Štoviše, pojavili su se brojni lažni profili koji su je okrivljavali za incident s brodom Ever Given. Kako je sama rekla ova 29-godišnjakinja, ni danas ne zna tko je i zašto počeo širiti takve dezinformacije.

– Čini mi se da sam nekome postala meta jer sam uspješna žena u ovom poslu, ili zato što sam Egipćanka, ali ne mogu ništa tvrditi sa sigurnošću – kazala je.

Ovo nije prvi put da se suočila s preprekama i neočekivanim izazovima samo zato što je žena. Žene čine svega dva posto pomoraca u svijetu, prema Međunarodnoj pomorskoj organizaciji. Marwa je oduvijek voljela more te se u pomorstvo uključila inspirirana bratom koji je otišao na Akademiju (AASMT). Iako je AASMT akademija koja prima isključivo muškarce, nakon pravne bitke Marwi je dopuštenje za školovanje dao tadašnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Seksizam na svakom koraku

Marwa je ispričala kako se već tada na svakom koraku suočavala sa seksizmom.

– Na brodu su uglavnom bili stariji muškarci različitih mentaliteta. Bilo je jako teško pronaći nekoga s kime možeš normalno razgovarati. Izazovno je proći tako nešto potpuno sama i sačuvati mentalno zdravlje. Ljudi u našem društvu generalno i dalje ne prihvaćaju pomisao da žene rade na brodu mjesecima, daleko od svojih obitelji. Ali kada radiš nešto što voliš nije ti važno da drugi to odobravaju – iskreno će.

Nakon diplome, Marwa je napredovala do čina prvog časnika, a na tom je mjestu imala priliku i zapovijedati brodom Aida IV, prvom koji je 2015. zaplovio netom proširenim Sueskim kanalom. U to vrijeme bila je najmlađa, ali i jedina žena koja je s tim činom zaplovila Kanalom. Godine 2017. odlikovao ju je predsjednik Abdel Fattah El-Sisi.

Tračevi su je pogodili

Kaže kako su je tračevi pogodili i počela se bojati za posao.

“Lažni članak pisan je na engleskom te se vrlo brzo proširio svijetom. Trudila sam se negirati sve optužbe jer su uistinu utjecale na koju reputaciju i sve ono što sam radila da bih došla do ove pozicije. Neki su komentari na članak bili izuzetno negativni. No, bilo je i onih koji su stali u moju obranu. Odlučila sam se fokusirati na njih i pretvoriti svoju ljutnju u zahvalnost onima koji su me podržavali“,  rekla je.

Kroz smijeh dodaje kako je, ako ništa, postala popularnija nego ikad ranije.

Idućeg mjeseca ide na završni ispit kako bi postigla i čin, a ne samo poziciju kapetanice te se nada da će njezin trud biti uzor drugim ženama u ovom poslu.

– Žene, borite se za ono što volite raditi i nemojte dopustiti negativnostima koje dopiru da utječu na vas – poručila je ženama u pomorstvu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Indijskoj posadi Ever Givena prijeti uhićenje, a osiguranju enormni gubici
Prijeti li posadi broda Ever Given optužnica za nasukavanje broda u Sueskom kanalu?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.