3 min. čitanja

Uskršnje užance u vodičkom kraju

Uskršnje užance u vodičkom kraju
Foto: Boris Kačan

VODICE – Provodili su tzv. žrtvice u trajanju od dva tjedna i na taj način se pripremali za Korizmu.  S blagoslovljenim maslinama umjesto po klupama u Crkvi, simbolizirajući bičevanje Isusa,  udarali su jedni druge. Uskršnje jaje su dobivali samo bolesni jer su u to vrijeme bile skupe i rijetko konzumirane namirnice, dok su turte i u to doba bile dio uskrsnog stola.

Još vrlo mlad, Josip Mateša – Jole priključio se ministrantima i uvijek je bio vezan uz Crkvu, a posebno u vrijeme blagdana. Uskrsni običaji su mu posebno ostali u sjećanju.

Foto: Šime Strikoman

–    Sjećam se još kao dite da smo odma po završetku maškara počeli s pripremama za Uskrs. Prve pripreme koje smo imali su tzv. žrtvice koje su trajale petnaest dana i završavale su pred Korizmu. U tom periodu smo na komad lista iz bilježnice pisali što su naše žrtve, što smo taj dan dobro napravili. Bile su tu razne žrtve; od toga da smo slušali cili dan, išli po drva, molili… Poanta tih žrtvica je bila priprema za Uskrs – ispričao je za Info Vodice Josip Mateša – Jole.

Kada bi prošla Korizma i počeo Veliki tjedan sve je u kući bilo u znaku Uskrsa. Danas nema takvih običaja, ali rado svojoj dici i unučadi prepričava kako je to bilo nekad. Na Cvjetnicu s blagoslovljenim maslinama u crkvi se lupalo po klupama i tako simboliziralo bičevanje Isusa.

–    A mi dica ki dica, umisto po klupama lupali smo jedni druge – sa smiješkom se prisjeća Jole.

Blagoslovljene masline osim u kući redovno su se nosile u polje i stavljale ispod voćki kako bi dale roda.

Osim molitve i bdijenja u Crkvi svi su u obitelji sudjelovali u pripremama. Rane jutarnje molitve u Velikom tjednu bile su nezaobilazne u obitelji Mateša, a Jole i njegova braća su cijelo djetinjstvo bili žudije i tako sudjelovali u svim obredima Velikog tjedna.

–    Gotovo da nije bilo kuće koja nije imala žudije, a Crkva je bila puna djece u te dane. Danas nije tako. Djece u crkvi je sve manje, a žudija nema koliko je bilo u mojoj mladosti – nastavlja Jole.

U dane pred Uskrs žene su pravile turte, a fritule i kroštule su također bile nezaobilazne na blagdanskom stolu.  A tzv. maškarani kruv, odnosno mramorni kolač bila je slastica uvijek servirana poslije uskrsnog ručka.

Na Veliki četvrtak je bia običaj da se jede janjetina s bižima na lešo.

–    Na Veliki petak se redovno ija bakalar s pulentom ili maništrom.  Mi smo znali imati 20 kili bakalara u kući i često smo ga ili, ne samo na Uskrs – dodaje Jole.

Na Veliku subotu su svi bili u Crkvi i s nestrpljenjem iščekivali padanje žudija pored Isusova groba. Mada su znali kako to izgleda uvijek je iznova bilo fascinirajuće. Žudije su osim padanja u crkvi išle po mjestu od vrata do vrata i tako uveseljavale mještane.

–    Tada smo jedino uspjeli dobiti koje jaje jer u to vrime nismo imali jaja. Bila su vrlo skupa i za Uskrs su ih dobivali samo bolesni. Ovako s žudijama i nama su se davala kao znak zahvale što smo došli na vrata i tako uveličali radost Uskrsa. Osim jaja dobivali smo i pespaje koji su se isto pripremali uoči Uskrsa – nastavlja Jole.

Na sam Uskrs poslije mise svi smo obiteljski blagovali.

–    Doduše skromnije nego danas, al s više pravog duha Uskrsa – govori nam Jole.

Baš kao i onda Jole će sa svojom obitelji blagovati i ovog Uskrsa njegujući užance svoje mladosti.

–    Neke su moja dica prihvatila, neke ne, ali sjećanja na neka druga vremena zauvijek su tu. I baš kao i prethodnih Uskrsa i ovog će se za obiteljskim stolom prepričavati običaji moje mladosti – zaključio je Josip za kraj.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Uskrsa će uvijek biti – Vodički žudiji 2020.
RAZGOVOR S POVODOM – Josip Mateša Jole: “Žudije su zaštitni znak Dalmacije”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.