2 min. čitanja

MOŽDA IPAK…: Tijekom Uskrsnih blagdana Hrvatsku posjetilo 36.000 turista

MOŽDA IPAK…: Tijekom Uskrsnih blagdana Hrvatsku posjetilo 36.000 turista
Foto: Jakša Kuzmičić

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je tijekom uskršnjih blagdana, odnosno u razdoblju od petka, 2. travnja do ponedjeljka, 5. travnja ostvareno više od 36.000 dolazaka i oko 140.000 noćenja, objavila je u utorak Hrvatska turistička zajednica.

Od toga su domaći turisti ostvarili više od 24.000 dolazaka i 64.000 noćenja, dok su strani turisti ostvarili oko 12.000 dolazaka i 75.000 noćenja. – Obzirom na trenutne okolnosti i epidemiološku situaciju koja je i dalje vrlo nestabilna na nama najvažnijim turističkim tržištima, a putovanja ograničena, zadovoljni smo postignutim rezultatima produženog uskršnjeg vikenda. Iako nije riječ o brojkama na koje smo navikli u uobičajenim okolnostima, ovi rezultati daju određeni optimizam za glavni ljetni dio sezone – izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako će turistički rezultati ponajviše ovisiti o epidemiološkoj situaciji, pridržavanju epidemioloških mjera i percepciji naše zemlje kao sigurne turističke destinacije.

Tijekom Uskrsa najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istri (oko 57.000 noćenja), na Kvarneru (oko 25.000 noćenja), Zadarskoj (oko 14.000 noćenja) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (oko 12.000 noćenja), a gledajući prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Poreču, Zadru, Funtani, Medulinu, Zagrebu i Opatiji. Gledano prema tržištima, tijekom uskršnjih blagdana najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Švicarske, a gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima (oko 58.000 noćenja), objektima u domaćinstvu (oko 33.000 noćenja) i kampovima (oko 26.000 noćenja).

U Hrvatskoj tijekom prva tri mjeseca ostvareno 1,2 milijuna turističkih noćenja

Dodajmo kako je u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do kraja ožujka ostvareno 352.000 dolazaka i 1,2 milijuna noćenja (61 posto rezultata iz istog razdoblja lani). Pritom je najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući prema tržištima najviše su noćenja ostvarili turisti iz Njemačke, BiH, Slovenije, Italije i SAD-a. Promatrajući samo ožujak, u navedenom je mjesecu ostvareno 145.000 dolazaka i 481.000 noćenja (90 posto rezultata iz istog mjeseca lani).

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.