3 min. čitanja

NASUKAN GODINU I POL DANA Napokon najavljeno uklanjanje katamarana s plaže u Vinišću

NASUKAN GODINU I POL DANA Napokon najavljeno uklanjanje katamarana s plaže u Vinišću
Foto: Čitatelj

VINIŠĆE – Nakon gotovo godinu i pol dana, donesena je odluka da se nasukana podrtina katamarana u Vinišću pored Trogira ukloni s mjesne plaže. Katamaran bi tvrtka Plovput iz Splita trebala ukloniti izmedu 16. i 19. travnja.

Podsjetimo, katamaran njemačkih državljana stoji nasukan na sredini plaže u Vinišću još od od 21. prosinca 2019. godine i unatoč apelu građana i javnim objavama na našem portalu u više navrata, nije se dogodilo apsolutno ništa.

Kao i obično, trome javne institucije “samo rade” po zakonu, pa je tako bilo i ovaj put. Lučki kapetan u Splitu Željko Kuštera tvrdi da su u više navrata pokušali doći do vlasnika i da je problem što se radi o stranom državljaninu iz Hamburga. Rješenje o uklanjanju koje su u dva navrata pokušali preko Generalnog konzulata Republike Hrvatske u tom njemačkom gradu dostaviti, vlasnik nije podignuo, pa ni brod, kako kaže, nisu mogli podići, jer bi se vlasnik mogao javiti s tvrdnjom da njegov brod vrijedi milijune.

Foto: Čitatelj

No da su se pozvali na članak Zakon o plovidbi i lukama unutarnjih voda, podrtinu su mogli i morali ukloniti odmah, a vlasniku naplatiti uklanjanje, kao i posljedičnu štetu koje je eventualno svojim nasukavanjem i načinilo. Naime članak 13., stavak 1. navedenog zakona kaže: “Oštećena, nasukana ili potopljena plovila koja ometaju ili ugrožavaju sigurnost plovidbe ili znače opasnost od onečišćenja moraju se po nalogu nadležne lučke kapetanije ukloniti s unutarnjih voda.

Prema rješenju za koje im je trebalo gotovo godinu i pol dana, Uprava sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split nalaže tvrtki Plovput da katamaran mora ukloniti najkasnije do 16. ožujka. Ali, naravno, ni Plovput kao još jedna državna firma, ne može to napraviti u roku, pa su tražili dodatno produljenje za više od mjesec dana i to, kako su pojasnili: “zbog objektivnih okolnosti osiguranja dokaza te osiguranja ljudstva i mehanizacije za uklanjanje podrtine”. Naime, zakonska procedura nalaže  određivanja vještaka i pozivanje svjedoka, pa se to ništa nije moglo napraviti u godinu i pol dana, već treba još malo produljiti neučinkovitost javnog sustava. I za to im treba više od mjesec dana!

Foto: Čitatelj

A u Rješenju o uklanjanju, kojeg objavljujemo u prilogu, stoji i cijela kronologija natezanja hrvatskih institucija s njemačkim državljanima. Najprije su ga poslali bivšem vlasniku, koji je poslao izjavu da je brod još u rujnu 2019., dakle prije nasukavanja, prodao drugom Nijemcu. Trebalo je našima vremena, sve do 22. siječnja ove godine da se dosjete rješenje o dostavi objaviti na oglasnoj ploči i stranicama Ministarstva. Naime, prema članku 95. Zakona o općem upravnom postupku, dostava se smatra obavljenom istekom osmog dana od dana javne objave. I tada se može i službeno smatrati da vlasnik nije ništa poduzeo, te da brod u ovakvom stanju predstavlja osobito ozbiljnu opasnost koja bi za posljedicu mogla ugrožavati ili ometati sigurnost plovidbe.

U rješenju objavljenom 16. veljače 2021. stoji da se opravdano mogu očekivati velike štetne posljedice za morski okoliš, obalu ili povezane interese, ugrožavati pomorske djelatnosti u obalnom području, kao i druge gospodarske interese koji predstavljaju osnovne izvore prihoda osobama koje se njima bave te kao najvažnije ljudske živote i dobrobit obalnog područja, uključujući očuvanje živih morskih bogatstava te flore i faune.

A od 16. veljače je svejedno trebalo čekati još dva mjeseca, ne bi li podrtinu netko konačno i odsukao. Treba li ponoviti, da su to na identičan način, prema identičnim zakonima Republike Hrvatske koji postoje, ali se ne provode, moglo i moralo napraviti daleko ranije?

U međuvremenu – brod je još uvijek tamo, gdje ne smije biti i gdje je i bio posljednjih godinu i pol dana…

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Katamaran već godinu dana nasukan na plažu u Vinišću: “Raspada se i prijeti onečišćenjem od goriva i maziva”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.