2 min. čitanja

NOVI PROJEKT U ZADRU Buggy vozilima preko bunkera

NOVI PROJEKT U ZADRU Buggy vozilima preko bunkera
Foto: Facebook

ZADAR – Nakon uređenja i revitalizacije Bedema koji su značajan fortifikacijski sustav samog središta grada Zadra, uskoro kreću radovi na rekonstrukciji vojnih fortifikacija – jednog bunkera na Vidikovcu. Odabrani bunker i pripadajući krajolik  koji će se prvi preurediti u okviru projekta Revival, postat će multifunkcionalni, prezentacijski izložbeni prostor za manja događanja  s interaktivnim video zidom gdje će zainteresirani dobiti sve informacije o sustavu bunkera po cijelom gradu, kao svojevrsnoj polazišnoj točki za novu turističku turu.

Projektom se nastoji lokalnom stanovništvu kao i turistima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapuštene građevine i bunkere koji predstavljaju  važan oblik kulturne baštine sa značajnim ekonomskim i kulturnim potencijalom te ih promovirati kroz zajedničku turističku rutu.

Foto: Facebook

U Zadru ima preko 250 bunkera te predstavljaju veliki dio povijesti grada, a ujedno čine i dodatak fortifikacijama koje potječu još iz antičkih vremena, srednjeg vijeka, renesanse, te prve polovine 20. stoljeća.

Ovi su bunkeri značajni i zbog svoje velike uloge u obrani Zadra tijekom Domovinskog rata, dok u budućnosti njihov značaj i raznolikost prepoznajemo kroz osmišljavanje sadržaja za lokalno stanovništvo kao i razvoj nove turističke ponude. Cilj projekta je poboljšati sustav zaštite i upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom na održiv i prostorno uravnotežen način.

Foto: Facebook

U projekt REVIVAL (Interreg Hrvatska – Italija) uključeno je Sveučilište u Zadru, hrvatski gradovi Zadar, Rijeka i Split te talijanski gradovi Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro koji su iz trenutno zapuštenih prostora a koji predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture izgrađenih kroz 20 st. odabrali građevine i bunkere koje će oživjeti kroz projekt te uklopiti u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo“ Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine 20. stoljeća.

Projekt je sufinanciran iz programa transnacionalne suradnje Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.