NOVI PROJEKT U ZADRU Buggy vozilima preko bunkera

Foto: Facebook

ZADAR – Nakon uređenja i revitalizacije Bedema koji su značajan fortifikacijski sustav samog središta grada Zadra, uskoro kreću radovi na rekonstrukciji vojnih fortifikacija – jednog bunkera na Vidikovcu. Odabrani bunker i pripadajući krajolik  koji će se prvi preurediti u okviru projekta Revival, postat će multifunkcionalni, prezentacijski izložbeni prostor za manja događanja  s interaktivnim video zidom gdje će zainteresirani dobiti sve informacije o sustavu bunkera po cijelom gradu, kao svojevrsnoj polazišnoj točki za novu turističku turu.

Projektom se nastoji lokalnom stanovništvu kao i turistima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapuštene građevine i bunkere koji predstavljaju  važan oblik kulturne baštine sa značajnim ekonomskim i kulturnim potencijalom te ih promovirati kroz zajedničku turističku rutu.

Foto: Facebook

U Zadru ima preko 250 bunkera te predstavljaju veliki dio povijesti grada, a ujedno čine i dodatak fortifikacijama koje potječu još iz antičkih vremena, srednjeg vijeka, renesanse, te prve polovine 20. stoljeća.

Ovi su bunkeri značajni i zbog svoje velike uloge u obrani Zadra tijekom Domovinskog rata, dok u budućnosti njihov značaj i raznolikost prepoznajemo kroz osmišljavanje sadržaja za lokalno stanovništvo kao i razvoj nove turističke ponude. Cilj projekta je poboljšati sustav zaštite i upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom na održiv i prostorno uravnotežen način.

Foto: Facebook

U projekt REVIVAL (Interreg Hrvatska – Italija) uključeno je Sveučilište u Zadru, hrvatski gradovi Zadar, Rijeka i Split te talijanski gradovi Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro koji su iz trenutno zapuštenih prostora a koji predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture izgrađenih kroz 20 st. odabrali građevine i bunkere koje će oživjeti kroz projekt te uklopiti u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo“ Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine 20. stoljeća.

Projekt je sufinanciran iz programa transnacionalne suradnje Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

I.B.