2 min. čitanja

Ukrajina želi katarski LNG preko terminala u Hrvatskoj

Ukrajina želi katarski LNG preko terminala u Hrvatskoj
Foto: Vlada RH / Ilustracija

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, zajedno sa suprugom Elenom, stigao je u ponedjeljak, 5. travnja, u službeni posjet Kataru 5. travnja, gdje je izjavio da su ukrajinske tvrtke zainteresirane za tamošnje infrastrukturne projekte, prije svega one u okviru predstojećeg svjetskog nogometnog prvenstva u toj bogatoj monarhiji Perzijskog zaljeva, piše Geopolitika News.

Međutim, puno važnija vijest od toga je ona, prema kojoj je, u sklopu tog posjeta, ukrajinsko Ministarstvo energetike potpisalo memorandum o energetskoj suradnji s Qatar Petroleum-om, gdje Kijev planira uvoziti katarski ukapljeni plin (LNG). Njegovi su potpisnici bili ukrajinski ministar energetike Jurij Vitrenko i predsjednik tvrtke Qatar Petroleum Saad bin Sherida Al-Kaabi.

– Države će razviti suradnju na ulaganjima Katara u istraživanje i proizvodnju plina u Ukrajini, kao i na opskrbi plinom (LNG) iz Katara u Ukrajinu” – priopćila je medijska služba ukrajinskog Ministarstva energetike.

Prethodno su operatera ukrajinskog plinovodnog sustava zanimali uvjeti hrvatskog LNG terminala na otoku Krku koji je počeo s radom s početkom godine. Iz njega se, kao što je službeno objavljeno, dio LNG-a isporučuje za Mađarsku, iako zbog visokih carina za prijevoz mađarska državna tvrtka gotovo sav plin prepušta hrvatskoj i u zamjenu uzima ruski plin.

Teoretski gledano, isporuke katarskog ukapljenog plina Ukrajini moguće su preko Poljske i Hrvatske. Međutim, puno je tu problema, a plinski biznis je vrlo složen. Još prije toga Ukrajina je imala priliku uvoziti LNG iz Sjedinjenih Država, a o tome je čak i potpisala memorandum s Poljskom i SAD-om. Međutim, sve je bilo ograničeno na svega dvije – slobodno se može reći simbolične kupnje, koje su realizirane u aranžmanu ukrajinskog privatnog trgovca i vlasnika plina iz Sjedinjenih Država.

Krajem ožujka ukrajinski operater plinovodnog sustava izvijestio je da je održao konzultacije s ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj o LNG terminalu na Krku. Prema podacima LNG-a Hrvatska, prvi slobodni kapacitet pojavit će se u Hrvatskoj od listopada 2023. do listopada 2024., a radit će se o cca 600 milijuna kubika. Ukrajinski operater očekuje da trgovci koriste ovu rutu za opskrbu LNG-om u Ukrajinu.

Međutim, posebnost hrvatske rute su, kao što je gore u tekstu rečeno, vrlo visoki troškovi troškovi u Mađarsku. Zbog njih je mađarska državna grupa MVM (koja je službeno potpisala suradnju s LNG Hrvatska u smislu otkupa dijela ukapljenog plina i na zahtjev vlade u Budimpešti rezervirala milijardu kubika godišnje), uvest će svega 250 milijuna kubika, ostavljajući glavninu plina za potrebe Hrvatske u zamjenu za ruski plin.

Posljednji je put hrvatski operater Plinacro odredio mjesečnu stopu isporuke od 40 dolara za tisuću m3 plina. To je čak više nego što ruski Gazprom mora platiti ako naruči izvan-ugovorne količine preko ukrajinskog plinovodnog sustava za Europu, piše Geopolitika News.

U svakom slučaju, za tvrtku LNG Hrvatska bilo bi dobro da se, s obzirom na okolnosti, u ovaj projekt uključi i Ukrajina s katarskim plinom. Uostalom, cijene troškova ukrajinske strane u tom smislu i nisu hrvatski problem.

Zoran Meter

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.