2 min. čitanja

Prije točno 30 godina osnovane riječke “Ajkule”

Prije točno 30 godina osnovane riječke “Ajkule”
Foto: Wikimedia

RIJEKA – Na današnji dan prije 30 godina osnovana Specijalna jedinica policije Rijeka “Ajkula”. Danas se obilježava i Dan Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“.

Pripadnici riječke Specijalne jedinice policije Ajkula u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja bili su na krajnje lijevom udarnom pravcu skupnih snaga Specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske koje su krenule s Velebita. U Oluji je sudjelovalo svih 130 pripadnika Ajkula, a u samoj akciji su sedmorica ranjena.

Od svog osnutka te tijekom Domovinskog rata pripadnici Specijalne jedinice policije Rijeka – „Ajkula“ djelovali su na ratištima od Slavonije, preko Like do Dubrovnika, a ključnu ulogu imali su u svim značajnijim akcijama Oluji, Bljesku, Maslenici i  drugim.

Povodom 30. obljetnice, u organizaciji SJP Rijeka i Udruge SPDR „Ajkula“, upriličen je prigodni program obilježavanja u kojem su sudjelovali članovi obitelji poginuli pripadnika „Ajkula“, pripadnici Specijalne jedinice policije Rijeka na čelu sa zapovjednikom Marinkom Marijanovićem, članovi Udruge SPDR „Ajkula“ na čelu s predsjednikom Pericom Prpić, predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske na čelu sa zamjenikom načelnika Harijem Brnadom, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Grada Bakra.

Počast poginulim pripadnicima „Ajkula“ odana je na spomen obilježjima u bazi SJP Rijeka na Kukuljanovu, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i na riječkom Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su položeni vijenci i cvijeće te zapaljene svijeće. Na mjestima odavanja počasti, u znak pijeteta i vječne zahvalnosti za njihov doprinos tijekom Domovinskog rata, molitvom i prigodnim riječima prisjetio ih se kapelan Policijske kapelanije sv. Vid, vlč. Pavao Mokri.

Današnje obilježavanje 30. godišnjice „Ajkula“ završeno je svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike „Ajkula“ i sve poginule hrvatske branitelje, služenom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci.

Podsjećamo, Specijalna jedinica policije Rijeka prva je borbena postrojba na području Primorsko-goranske županije. Tijekom Domovinskog rata pripadnici „Ajkula“ djelovali su na ratištima od Slavonije, preko Like do Dubrovnika, a ključnu ulogu imali su u svim značajnijim akcijama Oluji, Bljesku, Maslenici i  drugim. Na svom ratnom putu imali su osam poginulih i 56 ranjenih pripadnika, a jedna od ulica u gradu Rijeci dobila je ime po Marinu Jakominiću, zapovjedniku SJP, koji je 1992. godine poginuo na Velebitu.

Specijalna jedinica policije Rijeka  djeluje i danas kao sastavnica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a svijetli put Jedinice nastavljaju članovi Udruge specijalne policije domovinskog rata „Ajkula“.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je osam pripadnika Specijalne jedinice policije Rijeka: Zvonko Pavelić, Marino Jakominić, Ivica Antončić, Bruno Bolanča, Dalibor Dadić, Sergio Šimac, Atos Načinović i Velimir Bažok.

Slava im!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.