Prije točno 30 godina osnovane riječke “Ajkule”

Foto: Wikimedia

RIJEKA – Na današnji dan prije 30 godina osnovana Specijalna jedinica policije Rijeka “Ajkula”. Danas se obilježava i Dan Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“. 

Pripadnici riječke Specijalne jedinice policije Ajkula u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja bili su na krajnje lijevom udarnom pravcu skupnih snaga Specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske koje su krenule s Velebita. U Oluji je sudjelovalo svih 130 pripadnika Ajkula, a u samoj akciji su sedmorica ranjena.

Od svog osnutka te tijekom Domovinskog rata pripadnici Specijalne jedinice policije Rijeka – „Ajkula“ djelovali su na ratištima od Slavonije, preko Like do Dubrovnika, a ključnu ulogu imali su u svim značajnijim akcijama Oluji, Bljesku, Maslenici i  drugim.

Povodom 30. obljetnice, u organizaciji SJP Rijeka i Udruge SPDR „Ajkula“, upriličen je prigodni program obilježavanja u kojem su sudjelovali članovi obitelji poginuli pripadnika „Ajkula“, pripadnici Specijalne jedinice policije Rijeka na čelu sa zapovjednikom Marinkom Marijanovićem, članovi Udruge SPDR „Ajkula“ na čelu s predsjednikom Pericom Prpić, predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske na čelu sa zamjenikom načelnika Harijem Brnadom, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Grada Bakra.  

Počast poginulim pripadnicima „Ajkula“ odana je na spomen obilježjima u bazi SJP Rijeka na Kukuljanovu, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i na riječkom Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su položeni vijenci i cvijeće te zapaljene svijeće. Na mjestima odavanja počasti, u znak pijeteta i vječne zahvalnosti za njihov doprinos tijekom Domovinskog rata, molitvom i prigodnim riječima prisjetio ih se kapelan Policijske kapelanije sv. Vid, vlč. Pavao Mokri.

Današnje obilježavanje 30. godišnjice „Ajkula“ završeno je svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike „Ajkula“ i sve poginule hrvatske branitelje, služenom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci.

Podsjećamo, Specijalna jedinica policije Rijeka prva je borbena postrojba na području Primorsko-goranske županije. Tijekom Domovinskog rata pripadnici „Ajkula“ djelovali su na ratištima od Slavonije, preko Like do Dubrovnika, a ključnu ulogu imali su u svim značajnijim akcijama Oluji, Bljesku, Maslenici i  drugim. Na svom ratnom putu imali su osam poginulih i 56 ranjenih pripadnika, a jedna od ulica u gradu Rijeci dobila je ime po Marinu Jakominiću, zapovjedniku SJP, koji je 1992. godine poginuo na Velebitu.

Specijalna jedinica policije Rijeka  djeluje i danas kao sastavnica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a svijetli put Jedinice nastavljaju članovi Udruge specijalne policije domovinskog rata „Ajkula“. 

Tijekom Domovinskog rata poginulo je osam pripadnika Specijalne jedinice policije Rijeka: Zvonko Pavelić, Marino Jakominić, Ivica Antončić, Bruno Bolanča, Dalibor Dadić, Sergio Šimac, Atos Načinović i Velimir Bažok.

Slava im!

D.G.

 

Vaš komentar