Grad Šibenik zbog reakcija javnosti na osmanski šator: “Bit će tamo povremeno, a plaća ga EU”

Foto: Grad Šibenik / Morski HR / Ilustracija

ŠIBENIK – Iz Grada Šibenika priopćenjem su odgovorili na negativne reakcije javnosti i političke oporbe nakon što su obznanili da će na tvrđavi sv. Ivana biti postavljen osmanlijski šator. 

Priopćenje šibenske gradske uprave prenosimo u cijelosti:

“Jučerašnji potpis ugovora za izradu turskog šatora Yurt između Grada Šibenika i tvrtke Jel-Tom d.o.o., a u okviru projekta „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana“ izazvao je brojne reakcije javnosti te uviđamo potrebu pojasniti pojedinosti projekta.

Ideja izrade šatora nipošto nije veličanje osmanskog carstva ili davanje na važnosti kulturi koja je imala za cilj osvajanje Šibenika.

Svi sadržaji tvrđave zamišljeni su kao povijesna interpretacija događaja iz prošlosti grada Šibenika, osobito 17. stoljeća, odnosno naglašavanje herojstva, snage, povezanosti i zajedništva koje su Šibenčani pokazali gradnjom utvrde sv. Ivana.

Projektom je obuhvaćen povijesni presjek kako osmanske, tako i venecijanske kulture, a koja će biti demonstrirana kroz inovativni vizualni gastro koncept Obsidio.

Napominjemo i da šator nije zamišljen kao fiksni sadržaj projekta, već je riječ o prezentacijskom montažnom objektu koji će se podizati po potrebi i povremeno zauzimati stotinjak od ukupno 18.657 m2 površine na tvrđavi. Šator je samo manji dio puno šire povijesne interpretacije.

Izrada šatora financira se sredstvima Europske unije, a ne iz proračuna Grada Šibenika.

Glavni i dominantni sadržaj projekta „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana“ je uspostava edukativnog kampusa koji će okupljati mlade istraživače, znanstvenike, studente i arheologe. Bit će opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima.

Naše dvije ljepotice – tvrđava sv. Mihovila i tvrđava Barone danas su atrakcije kojima se divi cijeli svijet,  a uskoro će im se pridružiti i površinom najveća, tvrđava sv. Ivana”, priopćili su iz Grada Šibenika.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

UVREDA ZA ZDRAV RAZUM Grad Šibenik na tvrđavi podiže šator i promovira osvajačku osmanlijsku kulturu