2 min. čitanja

GRADONAČELNICA KOMIŽE SE POVUKLA Ukinuta odluka o zabrani držanja domaćih životinja u naseljima

KOMIŽA – Nedavna odluka Gradskog vijeća Komiže, kojom je zabranjeno držanje domaćih životinja unutar naselja na području Grada Komiže, izazvala je glasna negodovanja i proteste Komižana, te na koncu rezultirala odustajanjem gradskih vlasti od spomenute odredbe.

Naime, spomenutom odlukom naložena je zabrana držanja domaćih životinja unutar građevinskih naselja na području Grada Komiže, a dozvoljeno je držanje na poljoprivrednim zemljištima, ali 50 m udaljeno od javne prometnice i 150 m udaljeno od najbližeg stambenog, turističkog, ugostiteljskog ili sakralnog objekta, zbog čega su građani pokrenuli peticiju kojom su željeli spriječiti njezino stupanje na snagu, a vijest je prenio i Morski.hr.

Stoga je gradonačelnica  Grada Komiže Tonka Ivčević uputila priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

„Ovim putem se u ime Grada Komiže želim očitovati na trenutno nezadovoljstvo jednog dijela građana u vezi Odluke u izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu Grada Komiže (dalje Odluka)   donesenoj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj dana 30.03.2021. g, a kojom se detaljno uređuje pitanje držanja domaćih životinja na području grada.

ŽeIim jasno istaknuti da krajnji cilj odluke svakako nije zabrana držanja domaćih životinja na području Grada Komiže kako je to nažalost slobodno interpretirano u dijelu javnosti, a što su nažalost prenijeli i brojni mediji, već držanje domaćih životinja u skladu s praksom gotovo svih JLS ne samo na području naše Županije.

Svjesni smo i toga da držanje domaćih životinja predstavlja životni odabir i egzistencijalnu djelatnost dijela naših sugrađana kao i tradiciju ruralnog dijela otoka Visa za koju iskreno želimo da opstane i dalje. Cilj donošenja navedene Odluke je unaprjeđenje ovog segmenta komunalnog reda u područjima van samg naselja Komiža i pronalaženje realnih mogućnosti za suživot svih djelatnosti.

Činjenica je da poljoprivreda i stočarstvo nisu jedini segment života u ruralnim područjima Komiže i da postoji intenzivan rast turističkih, ugostiteljskih i drugih djelatnosti i u ostalim naseljima čime smo se i vodili prilikom donošenja predmetne Odluke. Također napominjem kako gotovo sve otočne i obalne jedinice lokalne samouprave imaju gotovo jedinstvene odredbe u pogledu odluka kojima reguliraju ovo pitanje te da Grad Komiža nikako nije iznimka.

Zbog svih ograničenja vezano za javna okupljanja (Covid 19) i trenutka u kojem se nalazimo a uslijed čega širu javnu raspravu po navedenoj tematici nismo u mogućnosti održati, Gradskom vijeću Grada  Komiže predložila sam donošenje Odluke u poništenju predmetne Odluke u cijelosti. Interes za kvalitena i učinkovita rješenja koja će doprinjeti zadržavanju mladih obitelji i poticanju svih tradicijskih vrijednosti i specifičnosti koje nudi otočna – ruralna sredina svakako zavrjeđuju širu javnu raspravu i doprinos svakog pojedinca vezano za ovu tematiku.

U ton smislu vjerujem da ćemo iznaći zajedničko rješenje i regulirati sva sporna pitanja na način da naš primarni cilj bude osiguranje životnih uvjeta za rad i egzistenciju naših sugrađana o svim segmentima obiteljskog  odnosno privatnog poduzetništva. Pred svima nama je zajednički cilj kojem težimo i koji ćemo sigurno doseći u narednom periodu kroz konstruktivne dijaloge uključenih strana i angažman javnosti. Prijedlogom poništenja predmetne odluke iskazujem svoj osobni senzibilitet na mišljenje javnosti kao i senzibilitet predstavnika Grada Komiže u nadi da ćemo zajedničkim dijalogom regulirati sva sporna pitanja.

Gradonačelnica Grada Komiže Tonka Ivčević“

PROČITAJTE VIŠE:

Gradsko vijeće Komiže zabranilo držanje životinja – Stanovništvo: “Mijenjaju nam život, ne pitajući nas što želimo”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.