JOŠ DVA ZAŠTIĆENA AUTOHTONA HRVATSKA PROIZVODA: Neretvanska mandarina i malostonska kamenica

Foto: Pixabay

Prvi hrvatski prehrambeni proizvod krčki pršut registriran je 14. travnja 2015. u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, a danas je broj zaštićenih porastao na 31, među njima su i malostonska kamenica i neretvanska mandarina.

U ovom trenutku Hrvatska ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod registriran zaštićenom oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla te je na devetom mjestu u EU, a u tijeku je još 21 postupak zaštite, piše Dubrovniknet.hr.

Krajnji cilj proizvođača nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već dodana vrijednost proizvoda koju proizvođači koriste u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda te podizanju svoje konkurentnosti na lokalnom tržištu i na zahtjevnom tržištu Europske unije.

Jamstvo originalnog proizvoda je znak za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeni tradicionalni specijalitet koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda, a koji jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Među hrvatskim zaštićenim proizvodima su Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik, Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica.

Foto: Pixabay

M.B.

 

Vaš komentar